IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът помага на САЩ да отчетат спад на дефицита при търговията със стоки през май

Износът на автомобили скача с 8,7%, записвайки най-големия си ръст от началото на годината

17:08 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дефицитът в търговията със стоки на САЩ се свива през май по-силно от очакваното, тъй като стойността на вноса отчете най-големия си спад за последните шест месеца, съобщава Bloomberg.

Дефицитът в търговията със стоки е намалял с 6,1% до 91,1 млрд. долара, показват данни на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в сряда. Цифрата, която не е коригирана спрямо инфлацията, е по-оптимистична спрямо медианната прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти за 93,7 млрд. долара.

Стойността на вноса спада с 2,7% до около 254 млрд. долара, достигайки най-ниското си ниво от ноември, като тук основна роля има понижението при потребителските стоки. Износът е намалял с 0,6% до 162,8 млрд. долара, отразявайки спада в изходящите доставки на храни и промишлени доставки.

Въпреки че намаляването на търговския дефицит през по-голямата част от 2022 г. се оказа ключов попътен вятър за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през миналата година, икономистите не очакват износът отново да осигури такъв вид подкрепа в близко бъдеще. Темпът на нарастване на вноса ще зависи от потребителското и бизнес търсене, които досега се оказват устойчиви.

Търговският дефицит на стоки на САЩ се свива на фона на понижения внос. Източник: Министерство на търговията/Bloomberg Търговският дефицит на стоки на САЩ се свива на фона на понижения внос. Източник: Министерство на търговията/Bloomberg

Междувременно стойността на чуждестранните покупки на стоки, произведени в САЩ, намалява през последните месеци, тъй като глобалната икономика се охлажда пред лицето на по-високите разходи по заемите.

Износът на автомобили от САЩ скочи с 8,7% през май, записвайки най-големия си ръст от началото на годината, докато изходящите доставки на потребителски стоки се повишават с 4,3%.

Докладът на Министерството на търговията показа още, че запасите на дребно са нараснали с 0,8% през миналия месец, най-много от началото на годината, до 778,7 млрд. долара. Запасите при търговците на автомобили скачат с 2,9%, като това е най-голямото увеличение от август. Запасите при търговците на едро падат междувременно с 0,1% до най-ниското си ниво от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още