IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в САЩ се подобряват през юни

Индексът за текущите условия се повишава до четиримесечен връх, докато мярката за очакванията се повишава до 61,5 пункта, достигайки най-високото си ниво от февруари

18:22 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на потребителите в САЩ продължават да се подобряват към края на юни, докато краткосрочните инфлационни очаквания остават на най-ниското си ниво от над десет години, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските настроения на Мичиганския университет расте през юни до 64,4 пункта от предварително отчетените 63,9 пункта. Данните бележат възстановяване спрямо майския спад.

Потребителите очакват цените да се покачат с годишен темп от 3,3% през следващата година, което съответства на предварителните данни. Те смятат, че цените ще се повишат с 3% през следващите пет до 10 години, показват още данните.

„Като цяло този поразителен подем отразява възстановяването на нагласите, генерирани от разрешаването на кризата с тавана на дълга в началото на месеца, заедно с по-положителни нагласи относно смекчаването на инфлацията“, коментира доклада Джоан Сю от Мичиганския университет.

Подобряването на настроенията следва по-слабите от очакваното данни за потребителските цени през май. От февруари до май разходите на домакинствата по същество са спрели да нарастват след скока в началото на годината, показа по-ранен доклад на Министерството на търговията. Ключовите показатели за инфлацията също бележат смекчаване.

Потребителските нагласи в САЩ се подобряват на фона на облекчаването на инфлационния натиск. Източник: Мичиганският университет/Bloomberg Потребителските нагласи в САЩ се подобряват на фона на облекчаването на инфлационния натиск. Източник: Мичиганският университет/Bloomberg

Сю отбелязва, че несигурността относно краткосрочните и дългосрочните инфлационни очаквания е намаляла „значително“. По-малко на брой потребители сега очакват изключително ускорена или забавена инфлация в бъдеще.

Докладът на Мичиганския университет показва, че условията за закупуване на дълготрайни стоки са се увеличили през юни до почти двегодишен връх. Потребителите обаче остават недоволни относно личните си финанси.

Индикаторът за текущите условия се повишава до четиримесечен връх от 69 пункта. Мярката за очакванията се повишава до 61,5 пункта, достигайки най-високото си ниво от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още