IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Бар от Фед: Все още имаме работа за вършене относно инфлацията

Постигнат е голям напредък при паричната политика, в работата, която трябва да се свърши, през последната година, изтъква заместник-управителят на банковия надзор към Фед

21:10 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ все още има работа за вършене, като ще повиши лихвите до ниво, което трябва да ограничи инфлацията, изтъква заместник-управителят на банковия надзор към Фед Майкъл Бар, цитиран от Bloomberg.

„Инфлацията все още е твърде висока“, коментира Бар по време на политическо събитие в понеделник. „Постигнахме голям напредък при паричната политика, в работата, която трябва да свършим, през последната година“, добавя той.

Бар подчерта, че Фед е близо до целта относно инфлацията, но все още има работа по темата.

Централната банка на САЩ запази лихвените проценти непроменени през юни, след като ги повиши на десет поредни заседания до диапазон от 5% до 5,25%. Повечето служителите н Фед очакват към лихвите да бъдат прибавени още 50 базисни пункта преди края на годината.

„Докато се приближаваме все повече и повече до това, което смятаме за достатъчно рестриктивно ниво, това е част от позиционирането ни, така че да можем да се опитаме да стигнем до това целево ниво по внимателен начин“, посочва Бар.

Фед се опитва допълнително да охлади инфлацията, която се забавя спрямо пика си от миналата година, но остава далеч от целта на централната банка от 2%. Освен това мерките дават време на агресивната политика да се пренесе в по-широката икономика, както и Фед да оцени ефекта от скорошните банкови сътресения.

Ръстът на работните места в САЩ се забави през юни, докато растежът на заплатите остана устойчив. Работните места извън селскостопанския сектор се увеличиха с 209 000 броя - най-малкото увеличение от края на 2020 г. - след низходящи ревизии през предходните два месеца, показа доклад на Министерството на труда в петък. Средните почасови доходи са се увеличили междувременно с 4,4% спрямо година по-рано.

Икономисти очакват инфлацията да се забави рязко през юни на фона на спада в цените на бензина. Потребителските цени вероятно са се повишили с 3,1% през юни спрямо същия месец на 2022 г., което представлява спад от ръста от 4% през май, става ясно от медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Като се изключат разходите за храна и енергия, цените се очаква да се повишат с 5% на годишна база, което би било спад от 5,3% за май. Министерството на труда ще публикува новите данни на 12 юли (сряда).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още