IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на зърнените храни се повишават на световните пазари

На Софийската стокова борса продавачите вдигат цените

09:24 | 25.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица котировките на повечето от основните зърнени стоки на световните зърнени пазари продължиха да се движат нагоре, съобщават от Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се повиши с 11 долара до 269 долара за тон за доставка през юни, а във Франция добави 6 евро до 243 евро за тон. Украйна и Русия излязоха от дългия застой с поскъпване от, съответно, 6 и 2 долара до, съответно, 212 и 232 долара за тон.

Движението при царевицата е по-обрано. В САЩ цената се понижи с 2 долара до 199 долара за тон. Във Франция има повишение с 8 евро до 209 евро за тон. Също както при пшеницата, царевицата в Русия поскъпва с 2 долара до 187 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна спря да стагнира, като отбеляза ръст от 12 долара до 195 долара за тон за доставка през юни. Рапицата на Euronext за доставка през август отново влиза в тренд на чувствителни колебания нагоре-надолу, като сега добави 5,75 евро към старите спадащи цени до 479,25 евро за тон. 

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха с ново повишение от 10 долара до 1015 долара за тон. Рафинираната захар не успява да се пребори с предишните рекордни понижения, но тази седмица се опитва да се възстанови от забележимата загуба с повишение от 8,20 долара за доставка през август, като достига 544,40 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и то само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлага в голямо количество на 388 лева за тон с доставка до купувач (DAP).

При офертите "продава" за маслодаен слънчоглед предложенията са от 790 до 820 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазона от 350 до 375 лева за тон.

Цените на основните стоки са стабилни. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано на 1750 лева за тон.

Предлага се жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон. 

На ССБ тази седмица се продадоха количества газ пропан бутан на 1030 лв./хил.л.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още