IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска примирие в Украйна в сегашните фронтови линии

Руският президент е разочарован от подкрепяните от Запада опити да се провалят преговорите, казват запознати източници

15:20 | 24.05.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с примирие, което признава сегашните линии на бойното поле, съобщиха четирима руски източници пред Ройтерс и допълниха, че той е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не отговорят. 

Тримата източници в антуража на Путин, запознати с разговорите, коментираха, че руският лидер е изразил разочарование пред малка група съветници от по думите му подкрепени от Запада опити да се провалят преговорите и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи разговори. 

"Путин може да воюва, колкото е необходимо, но той също така е готов на примирие, да замрази войната", каза един от четиримата източници, високопоставен руски представител, който работи за Путин и е запознат с разговорите на високо ниво в Кремъл. 

Всички източници са пожелали да останат анонимни заради чувствителността на въпроса. 

Журналист на Ройтерс е разговарял с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическата и бизнес сфера. Петият източник не е коментирал замразяване на войната в сегашните фронтови линии. 

След молба за коментар говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че руският президент многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите ѝ и е допълнил, че страната не иска "вечна война". 

Украинските министерства на външните работи и на отбраната не са отговорили на молба за коментар. 

Назначаването миналата седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия беше счетено от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика в постоянно военно състояние с цел спечелване на продължителен конфликт. 

Това се случи след продължителен натиск на бойното поле и настъпление на Русия през последните седмици. 

Но източниците са заявили, че Путин, който беше преизбран през март за нов шестгодишен мандат, по-скоро би използвал сегашната инерция на Русия, за да остави войната зад гърба си. Те не са коментирали пряко новия министър на отбраната. 

Двама източници, запознати с разговорите на високо ниво в Кремъл, са отбелязали, че според Путин напредъкът във войната до момента е достатъчен, за да го представи като победа пред руския народ. 

Трима източници са посочили, че Путин разбира, че ново драстично настъпление ще изисква нова национална мобилизация, каквато той не иска. Един от източниците, който познава руския президент, е отбелязъл, че популярността му е намаляла след първата мобилизация през септември 2022 г. 

Песков е заявил, че Русия не се нуждае от мобилизация и вместо това прибягва до наемници, които са изразили доброволно желание да се присъединят към въоръжените сили. 

Перспективата за примирие или дори мирни преговори в момента изглежда далечна. Зеленски многократно заяви, че мир с условията на Путин е невъзможен. Той обеща да върне изгубената територия, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Украинският президент подписа указ през 2022 г., който официално обявява преговори с Путин за "невъзможни". 

Един от източниците е прогнозирал, че няма да се постигне споразумение, докато Зеленски е на власт, ако Русия не го заобиколи и не постигне договореност с Вашингтон. Но американският държавен секретар Антъни Блинкен, който говори в Киев миналата седмица, заяви, че не вярва Путин да е заинтересован от сериозни преговори. 

Преговори в Швейцария

Украйна се подготвя за преговори в Швейцария следващия месец, които целят да обединят международното мнение за това как трябва да приключи войната. Преговорите бяха свикани по инициатива на Зеленски, който заяви, че Путин не трябва да присъства. Швейцария не е изпратила покана на Русия. 

Москва заяви, че преговорите не са надеждни без нейното присъствие. Украйна и Швейцария искат руски съюзници, включително Китай, да присъстват. 

При посещението си в Китай Путин заяви на 17 май, че Украйна може да използва преговорите в Швейцария, за да накара по-широка група страни да подкрепят искането на Зеленски за пълно изтегляне на Русия. Путин заяви, че това ще бъде наложено условие, а не сериозни мирни преговори. 

"Готови сме за разговори, никога не сме отказвали", каза още руският президент в Китай. 

В отговор на въпрос на Ройтерс говорител на Държавния департамент на САЩ е заявил, че всяка инициатива за мир трябва да зачита "териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници" и е определил Русия като единственото препятствие пред мира в Украйна. 

"Кремъл все още не е показал значим интерес към прекратяване на войната му, тъкмо напротив", заявил говорителят. 

Територия 

Настояването на Путин за включване на всички победи на бойното поле в договор не подлежи на преговори, са заявили всички източници на Ройтерс. Но Путин ще бъде готов да се договори за земите, които има в момента, и да замрази конфликта при сегашните фронтови линии, са разкрили четиримата източници. 

"Путин ще заяви, че спечелихме, че НАТО ни е нападнала и ние сме опазили суверенитета си, че имаме сухопътен коридор към Крим, което е вярно", е казал един от източниците. 

Замразяване на конфликта в сегашните линии ще осигури на Русия значителни части от четири украински области, които Путин официално включи в територията на страната през септември 2022 г., но без пълен контрол върху нито една от тях. 

Подобно уреждане няма да отговори на целите, които Москва си определи тогава, когато заяви, че четирите украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, вече изцяло ѝ принадлежат. 

Песков е заявил, че не може да става дума за предаване на четирите области, които сега са постоянна част от Русия съгласно собствената ѝ конституция. 

Друг фактор, който допринася за възгледа на руския президент, че войната трябва да бъде прекратена, е, че колкото по-дълго продължава тя, толкова повече закоравели в битки ветерани ще се върнат в Русия, недоволни от постовете си след войната и перспективите за доходите си, а това може да създаде напрежение в обществото, е заявил един от източниците, който работи с Путин. 

През февруари трима руски източници съобщиха пред Ройтерс, че САЩ са отхвърлили предишно предложение на Путин за примирие с цел замразяване на войната. 

В отсъствието на примирие Путин иска да вземе колкото се може повече територия, за да засили натиска върху Украйна, докато се стреми да се възползва от неочаквани добри възможности да придобие още, са заявили трима източници. 

Руските сили контролират около 18% от територията на Украйна и този месец нахлуха в северозападната Харковска област. 

Путин разчита, че голямото население на Русия спрямо това на Украйна ще осигури по-голяма жива сила дори без мобилизация, подкрепена от необичайно щедрото заплащане за военнослужещите. 

Руският президент бавно ще превземе територии, докато Зеленски не излезе с предложение за спиране на войната, е заявил един от източниците и е допълнил,че Путин е изразил мнение пред съветници, че Западът не предоставя достатъчно оръжия, а това подкопава духа на Украйна. 

"Русия може да прекрати войната всеки момент, като изтегли силите си от Украйна вместо да продължава да извършва ожесточени атаки срещу украински градове, пристанища и хора всеки ден", е заявил Държавният департамент в отговор на въпрос за доставките на оръжия. 

И петимата източници са казали, че Путин е уведомил съветниците си, че няма намерения към територия на НАТО, отразявайки негови публични изявления по въпроса. Двама от източниците са посочили притесненията на Русия от нарастващата опасност от ескалация на конфликта със Запада, включително ядрена ескалация, заради безизходицата в Украйна. 

Държавният департамент е заявил, че САЩ не коригират ядрените си позиции и не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие. "Продължаваме да наблюдаваме стратегическата среда и оставаме в готовност", е допълнил говорителят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 22
zelka007
преди 3 седмици
като цяло , никой не се интересува какво иска зануленият от бункера под кремля ... все пак сме все още 2024 , до 2029 има предостатъчно време ... да не би на могучая да и омекнаха амортисьорите ?! да попитам форумните газовици , следите ли обемът на внос на горива в рассия ?! не ?! а трябва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
stableblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 20
RoyBatty
преди 3 седмици
Странна статия! Не е в съответствие с официалната линия! Как така ще се иска "примирие" ? Нали щяха да продължат към Полша, Ромъния, Франция ... Мароко ... Или има промяна в разбиранията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още