IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежана Стойчева: Не се очаква сътресение на имотния пазар до края на годината

За регулация на пазара на недвижими имоти се говори отдавна, но нещата не се случват, казва тя

16:36 | 24.05.24 г. 3
Снимка: Цветана Арангелова, БГНЕС
Снимка: Цветана Арангелова, БГНЕС

Динамиката и скоковете на цените от 2022 г. са по-приглушени на пазара на недвижими имоти през 2024 г. Не се сбъднаха очакванията за срив на цените с 30%-40%, а пазарът от началото на годината е спокоен, със стабилни цени на нивата от 2023 г. До края на годината не ни очаква никакво сътресение, коментира Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Малките или семейните агенции за недвижими имоти са най-многобройните в сектора, като непрекъснато се появяват нови фирми от професионални брокери, които решават да излязат сами на пазара, или от хора, привлечени от печалбите в сектора. Това може да подобри конкуренцията, ако привличе добре обучени кадри и от други икономически сфери, но пазарът позволява и навлизането на хора без никаква подготовка, предупреди Стойчева.

"Много отдавна се говори за регулацията на пазара на недвижимите имоти - че трябва да има закон, изисквания, лиценз - но нещата не се случват. Няколко пъти вече закони стигат до Народното събрание и си остават в комисиите. Има такова мислене сред компаниите в сектора, че вътрешна саморегулация, а не закон, би било по-доброто нещо."

Браншовата организация в сектора включва едва около 10% от всичките над 4000 действащи фирми, така че може да е прекалено малка, за да се заеме с проблема, коментира Стойчева.

"Ако в самия бизнес участват хора с ценностна система, морал, които живеят по ясни правила в живота си и търсят удовлетворението и доверието на клиентите, нещата ще бъдат доста по-различни. Но това е дълъг процес."

Близо 100 компании и брокери подадоха своите номинации и ще се състезават за общо 17 награди в различни категории в тазгодишните Real Estate Business Awards на Imoti.net. Тази година конкурсът надгражда с още една категория за брокер недвижими имоти на годината, който е определен от сектора чрез директно допитване до стотици водещи представители на бизнеса с имоти, разказа Стойчева. Награди ще бъдат раздадени и в традиционните категории брокер на годината, най-динамично развиващата се компания, зелена сграда на годината,най-добър сайт на фирма за недвижими имоти, както и най-успешната реклама на имот и победител в PropTech сектора.

Повече за пазара на имоти в София, за пазара на ваканционни имоти, какво може да се очаква след влизането на България в еврозоната може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 15
stableblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 2
Gna
преди 3 седмици
Сериозно стройтелство при спадащо сериозно население. Младите нямат пари за жилища и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Права е жената, не се очаква сътресение понеже пазара е стагнирал и замръзнал от към сделки,цените циклят от есента на 2023 края на лятото от 2023 ,вече 8,9 месеца при падащи обеми на покупките.Сътресението на пазара следва тези процеси.Всеки знае какво следва когато цената забуксува и обема намалява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още