IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото британско правителство се изправя пред тежко фискално предизвикателство

Пожелателното мислене, че растежът ще дойде на помощ, би означавало да се разчита на „чудотворен късмет“, според анализатор

10:31 | 25.05.24 г. 1
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Всички политически партии във Великобритания трябва да бъдат честни относно болезнените фискални избори, пред които ще се изправи следващото правителство, според мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies (IFS).

Предизвикателството, пред което е изправен победителят в предсрочните парламентарни избори, е по-голямо от предизвикателствата пред което и да е правителство поне от 50-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Пожелателното мислене, че растежът ще дойде на помощ, би означавало да се разчита на „чудотворен късмет“, казва директорът на IFS Пол Джонсън.

В сряда министър-председателят на Великобритания Риши Сунак обяви предсрочни парламентарни избори на 4 юли. Очаква се управляващите консерватори и лейбъристката опозиция да публикуват своите манифести в рамките на две седмици.

И двете партии обещават да стабилизират дългово бреме, което сега е близо 100% от БВП на страната. Който и да спечели обаче, ще бъде силно ограничен от високия дълг, високите лихви и слабия растеж, посочват от IFS.

Партиите имат три истински възможности, според Джонсън. Едната е да приемат болезнени съкращения на разходите за обществени услуги, втората – да повишат данъчната тежест, която вече е на почти 80-годишен връх, както и да вземат повече заеми и да не успеят да стабилизират нивото на дълга спрямо икономиката.

Джонсън отдавна настоява за дебат относно трудните избори, пред които е изправена страната. Политиците, според него, „няма да са склонни да ни кажат кой от тях биха избрали“ по време на предизборна кампания. „Това не означава, че трябва да се въздържаме да ги питаме“, допълва той.

Обществените услуги като правосъдието и местното самоуправление вече изпитват затруднения, но ще трябва да приемат още съкращения. Разходите за всичко, различно от лихвите по дълга, се очаква да спаднат от 40,8% на 39% от националния доход през следващия парламент, посочва Джонсън.

За да се стабилизира дългът като дял от БВП, Великобритания ще трябва да събира повече данъци, отколкото харчи. За последен път Обединеното кралство имаше първичен излишък преди 23 години.

„Парите са малко. Обществените услуги скърцат, данъците са на исторически високи нива и двете партии са притиснати от своите много ясни обещания да свият дълга. За да се избегнат съкращения на ключови обществени услуги в прегледа на разходите след изборите, ще са необходими допълнителни увеличения на данъците“, допълва Джонсън.

„Можем да имаме чудотворен късмет с растежа и да избегнем необходимостта да правим тези трудни избори. Но може и да нямаме. Само защото хиляди английски и шотландски футболни фенове стискат палци и се надяват на най-доброто това лято, не означава, че следващият кабинет трябва да направи същото“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
wart
преди 3 седмици
За тая над мена, високомерна, хитра, коварна , подла , нация от колонизатори пирати изглежда настъпват лоши времена - няма нови колони за грабеж единствено което е многообещаващо е Русия с нейните огромни природни ресурси. Но те е ядрена сила е проблемна ? но все пак защо да не опитат да я унищожат и то с чужди ръце когато има достатъчно предатели които ще воюват им служат вярно и предано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още