IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания ще се проведат предсрочни парламентарни избори на 4 юли

Вотът е рискова стратегия за консерваторите, които изостават чувствително от лейбъристите в социологическите проучвания

21:35 | 22.05.24 г.
Премиерът на Великобритания Риши Сунак: Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Риши Сунак: Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Риши Сунак свика предсрочни парламентарни избори на 4 юли, съобщава Ройтерс.

Така лидерът на Консервативната партия поставя началото на битката с водача на лейбъристите Кийр Стармър, посочва информационната агенция.

Изявлението на Сунак беше направено в деня, в който данните за инфлацията подкрепиха надеждите на торите за кампания за икономически обрат. Това е трудна битка с лейбъристите, които се радват на сериозна преднина в анкетите.

И двамата лидери се опитват да представят другия като рисков залог, пише Politico. Мотивите на Сунак са, че лейбъристите ще забавят икономическото възстановяване и ще рискуват плановете за увеличението на разходите за отбрана. Стармър излиза с твърдението, че „нищо не работи“ заради хаоса на торите.  

В известен смисъл уравнението е просто: когато понесеш толкова лоши новини, колкото британският премиер в последните месеци, ще разчиташ на повече късмет във вот. Решението на Сунак обаче дойде като шок за Уестминстър и за голяма част от страната като цяло.

Предсрочните избори са рискова стратегия – торите са с 20 пункта зад опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания. Елементът на изненада обаче е основното им предимство – Сунак явно е решил да заложи на теорията, че перспективите няма да станат по-добри и действието е най-сигурният залог за развитие.

С изключение на кратък период от началото на този век, когато правителството беше управлявано от коалиция, министър-председателите винаги са имали правомощието да свикват парламентарни избори в момент по техен избор, стига датата да попада в рамките на пет години от последния вот. Сунак разполагаше с време до януари 2025 г. да назове дата за вота.

Още през януари т.г. той предположи, че вотът ще се проведе през втората половина на тази година.

Разходите за живот и високите лихви са основните фактори, които отблъскват избирателите от консерваторите на Сунак. Те не приемат позицията му, че икономиката се подобрява след турбуленциите, предизвикани от пандемията и бюджетните планове на предшественичката му Лиз Тръс, които сринаха пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още