IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай приключи мащабните военни учения около Тайван

Общо 111 китайски самолета и десетки военноморски кораби са обградили острова в предходните дни, според Министерството на отбраната в Тайпе

09:47 | 25.05.24 г.
Снимка: EPA/TAIWAN NAVY
Снимка: EPA/TAIWAN NAVY

Китай приключи мащабните военни учения около Тайван, проведени след встъпването в длъжност на новия президент Лай Чин-те.

Китайската армия "успешно изпълни всички мисии", насочени срещу Тайван, съобщава в събота държавният военен новинарски канал CCTV, цитиран от Bloomberg.

Общо 111 китайски самолета и десетки военноморски кораби са обградили острова в предходните дни, според Министерството на отбраната в Тайпе.

Последните учения поставят началото на нова ера на нормализирани практики, коментира Джан Чи, доцент от Университета за национална отбрана на Китайската народноосвободителна армия, в интервю за CCTV. „Армията ще прави по крачка напред всеки път, когато тайванските сепаратисти направят провокативен акт“, посочва той.

През последните дни Пекин изрази недоволството си от новото правителство в Тайпе. Китай обвини Лай, че се стреми към независимост и дестабилизира региона.

Последните учения на китайските военни бяха най-големите в последната година около острова.

Ученията са имали за цел да „послужат като силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван“, съобщава китайската информационна агенция Синхуа, която цитира военен говорител.

„Неотдавнашните едностранни военни провокации на Китай не само подкопаха статуквото на мира и стабилността в Тайванския проток, но също така открито провокираха международния ред и предизвикаха сериозна загриженост и осъждане от международната общност“, коментира говорителят на президента на Тайван Карен Куо в изявление в събота.

Тайпе призовава Китай да „поеме глобална отговорност и да работи за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток и региона“.

Лай е изправен пред усложнения заради кампанията на някои парламентаристи от опозицията за ограничаване на правомощията на президента. Опозицията настоява за промени в закона, които ще разширят възможностите на законодателите да разследват правителството. Това изкара хиляди тайванци на протест.

Партията на президента успя да забави приемането на законопроекта. Очакват се нови протести във вторник, когато сесията на парламента по законопроекта трябва да бъде подновена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още