IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq достигна нов рекорд в петък

Dow загуби 2,33%, отбелязвайки първата си негативна седмица от пет насам

23:47 | 24.05.24 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Водещите индекси на Wall Street приключиха седмицата с ръст. Nasdaq затвори в петък с рекорден връх, след като приходите на производителя на чипове Nvidia надделяха над страховете, че Федералният резерв на САЩ ще забави намаляването на лихвените проценти, предава CNBC.  

Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,7% и достигна 5 304,72 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна с 1,1% до 16 920,79 пункта. 

Dow Jones Industrial Average се повиши с 4,3 пункта, или 0,01%, до 39 069,59 пункта.

От началото на седмицата досега индексът S&P 500 се повиши само с 0,03%. Високотехнологичният Nasdaq се представи по-добре с ръст от 1,41%. В същото време Dow загуби 2,33%, отбелязвайки първата си негативна седмица от пет насам.

Акциите на Nvidia се покачиха с около 2,6% в петък, като ентусиазмът на инвеститорите от отчета за приходите на компанията продължава, и акциите за първи път надхвърлиха 1000 долара. Настроенията по отношение на компанията в областта на изкуствения интелект и други технологични компании доведоха до ръст на пазара, въпреки опасенията, че Фед няма да намали лихвите през лятото.

Goldman измести прогнозата си за първото понижение на лихвите от Фед от юли до септември.

„Инфлацията вероятно ще се подобри значително до септември, но едва ли ще бъде перфектна и на годишна база това прави намаляването на лихвите не толкова очевидно решение“, написа икономистът на Goldman Sachs Дейвид Мерикъл.

Няколко технологични компании регистрираха ръст в петък. Advanced Micro Devices нарасна с 3,7%, Intel – с 2,1%. Акциите на Meta и Netflix също отбелязаха ръст от съответно 2,7% и 1,7%.

На стоковите пазари цената на петрола расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се повишават с 0,93% до 82,12 долара за барел, a тези върху американския лек суров петрол поскъпват с 1,11% до 77,72 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

Финанси виж още