IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Унгария иска да предефинира членството си в НАТО

Страната работи върху вариант за излизане от задълбочаващата се подкрепа на алианса за Украйна, каза унгарският премиер

11:34 | 24.05.24 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Унгария работи, за да „предефинира“ членството на страната в НАТО, така че да има възможност да излезе от задълбочаващата се подкрепа на военния алианс за Украйна, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg.

Унгарски военни представители и адвокати вече работят по нова концепция, която ще разграничи страната от другите страни членки на НАТО, заяви Орбан в интервю за държавното радио в петък.

„Нашите адвокати и служители работят усилено, за да установят как Унгария може да запази членството си в НАТО по начин, който няма да налага участието ѝ в действия на НАТО извън неговата територия“, каза Орбан.

Правителството в Будапеща вече дава значителен принос в двете мисии на алианса извън територията му – в Ирак и Косово. Страните членки на НАТО имат също варианта да излязат от всяка военна мисия, въпреки че възможно най-широкото участие винаги е насърчавано.

Изказването на Орбан идва в момент, когато алиансът очертава пакет от мерки за подкрепа за Украйна, който да представи на лидерите си на среща във Вашингтон през юли. Очаква се мерките да включват по-голяма роля за НАТО на оперативното ниво в координирането на оръжейните доставки и обучаването на силите на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предложи на съюзниците да наберат фонд на стойност 100 млрд. долара за Украйна за идните пет години, но много съюзници изразиха несъгласие с плановете, откакто те бяха първоначално предложени.

Унгария многократно се е опитвала да провали западните усилия за подпомагане на Украйна, включително чрез финансиране и доставка на оръжия, за да може Киев да отблъсне пълномащабното нашествие на Русия, което навлезе в третата си година.

Орбан се опита също да блокира разширяването на НАТО с Финландия и Швеция и подписа енергийни споразумения с Русия, предизвиквайки критиките на западните столици.

В интервюто Орбан заяви още, че Унгария е ангажирана с мисията на НАТО да брани страните членки, ако някоя от тях бъде нападната. Но допълни, че Унгария е притеснена, че финансирането и оръжейните доставки за Украйна, която не е страна в НАТО, граничеща с Унгария, в крайна сметка ще доведе до по-голямо военно участие, дори с възможно изпращане на сухопътни войски.

Орбан заяви, че Унгария има фундаментални разногласия с оценката на някои страни членки на НАТО, че Русия ще нахлуе по източния фланг на алианса след Украйна. Сегашната война според него трябва да бъде считана за конфликт между „две славянски страни“.

"Руската армия води сериозна и трудна война с украинците. Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да сломят набързо украинците, досега вече щяха да са го направили", каза унгарският премиер. Според него военният капацитет на НАТО надвишава значително този на Украйна и следователно е малко вероятно Русия или друга страна да извърши нападение срещу алианса. 

"Не смятам за логично Русия, която не може да победи дори Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят. Шансовете за това са изключително малки", заяви унгарският премиер. 

Орбан посочи, че според него позоваването на руската заплаха е прелюдия към по-дълбоко участие на Запада във войната в Украйна.

Тази гледна точка не се споделя от НАТО, която създаде работни групи, за да проучат възможно разширяване на ролята на военния алианс във войната, каза Орбан. Подкрепата за силите на Киев при нова мисия на НАТО ще се случи извън Украйна.

Унгария като страна членка на НАТО се включва в тези разговори, но на практика като „неучастващ член“, който се противопоставя на изпращането на пари и оръжия за Украйна, заяви той. Предоставянето на Унгария на официален вариант за излизане ще съставлява нова концепция за членството в НАТО, допълни Орбан.

„Намираме се в положение, при което и сме там, и не сме. Не зная колко дълго може да продължава това“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още