IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Виктор Орбан бойкотира ратификацията на членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент не събра кворум, за да разгледа въпроса на извънредно заседание

17:26 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгарският парламент не събра кворум, за да разгледа ратификацията на членството на Швеция в НАТО, след като партията на Виктор Орбан "Фидес" не влезе в пленарната зала, пише Bloomberg. Опозицията поиска темата да бъде разгледана по време на извънредно заседание, но нямаше кворум.

Следващата възможност да бъде разгледан въпросът е 26 февруари, когато е редовната сесия на 199-местния унгарски парламент.

В последите 20 месеца Стокхолм преговаряше с Турция, за да успее да се присъедини към Алианса, а сега Будапеща поставя нови спънки. Търпението към унгарския премиер обаче изглежда започна да се изчерпва - в края на миналата седмица американски сенатори обявиха, че Унгария е членът на НАТО, на който може да се има "най-малко доверие" и дори призоваха за санкции срещу Орбан.

След като Турция ратифицира договора, Виктор Орбан покани шведския си колега да обсъдят темата на среща в Будапеща. Улф Кристершон обаче отхвърли поканата с коментара, че членството в НАТО не може да бъде обект на изнудване.

След това Орбан промени тона си и посочи, че Унгария подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО и призова парламента да гласува със "за". Едва тогава шведският премиер се съгласи на разговор в "удобно за двете страни време" и без да уточнява къде може да се проведе срещата.

От партията на Орбан заявиха, че разговорите трябва да бъдат в Будапеща и едва тогава ще има ратификация, допълва още Bloomberg. Кристершон пък коментира, че би предпочел да посети Унгария, след като парламентът гласува по казуса. Bloomberg допълва, че шведската визита е необходима за унгарския премиер, за да "изчетка" имиджа си, след като пусна помощта за Украйна. Виктор Орбан е сочен за най-близкия приятел на Русия и руския президент Владимир Путин в ЕС. Той е и единственият европейски лидер, срещнал се с Путин в последните близо 20 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още