IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите се движат от това, което не се случва

Това е един феномен, който – от съществено значение за пазарите – означава, че рискът, носен от лихвените проценти, не се е превърнал в съществен кредитен риск

17:07 | 22.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Независимо дали разглеждате еволюцията на американската икономика или ефекта от паричната политика, едно от заслужаващите внимание развития от тази година е не какво се случи, а по-скоро какво не се. Бяхме подсетени за това през последните две седмици от макроикономическите данни и от отчетите на банките за тримесечието. Това е един феномен, който – от съществено значение за пазарите – означава, че рискът, носен от лихвените проценти, не се е превърнал в съществен кредитен риск. Това е облекчение, на което трейдърите и инвеститорите се радват въпреки оставащата несигурност, пише анализаторът Мохамед Ел-Ериан в анализ за Bloomberg.

Вижте няколко примера, които отразяват тази по-широка тема за неслучилото се:

- Въпреки десет последователни лихвени увеличения, които представляват най-концентрирания лихвен цикъл на Федералния резерв от десетилетия, пазарът на труда не отчита значително отслабване. Нивата на новооткритите работни места за месеца, безработицата и ръстът на заплатите остават впечатляващо силни.

- Обратно на прогнозите на мнозина икономисти и анализатори на Wall Street американската икономика не е в рецесия.

- Макар че банковите проблеми през март доведоха до двата най-големи краха в американската история, ефектът не се разпространи във финансовата система – било то към други регионални банки или към небанковите финансови институции със значителен ливъридж.

- Трейдъри и инвеститори не бяха хванати със свален гард от бясната волатилност на пазара на държавни облигации.

В допълнение, данните за инфлацията от миналата седмица – на ниво производители и потребители – бяха по-добри от очакваното, което допълнително подкрепя тезата за меко приземяване за икономиката. Това завършва впечатляващия кръг, започнал в края на миналата година, когато наративът за меко кацане даде път на очакванията за твърдо приземяване, никакво приземяване, разбиване, твърдо приземяване отново и сега пак меко кацане.

Концепцията за меко приземяване се подчертава от четири хипотези: инфлацията ще продължи да се забавя последователно и линейно; Фед ще спре с увеличението на лихвите след този месец и след това ще започне да ги намалява, гарантирайки, че икономиката ще избегне прекомерно затягане, което може да предизвика рецесия; икономиката има достатъчно устойчивост, за да поеме закъснелите ефекти от лихвените повишения; банките и небанковите финансови институции имат достатъчно силни баланси и разполагат с достъпни канали за рефинансиране.

Този сценарий е доста удобен за пазарите, подкрепяйки както рисковите, така и безрисковите активи. Също така както акциите, така и държавните облигации вече отбелязаха насърчаващи ценови повишения. Ако наративът за мекото приземяване се утвърди още повече в психиката на пазарите, ралитата ще се разширят и задълбочат.

Разширяването на маржовете, което досега подкрепяше акциите, ще бъде придружено от разсейването на притесненията по отношение на ръста на печалбите. Правителствените облигации ще се възползват от по-смекчени насоки за бъдещата политика от Фед, докато пазарните участници очакват лихвени понижения след очакваното този месец повишение.

Осъществяването на тази прогноза ще зависи от няколко фактора:

Инфлацията: през това, което изглежда като тримесечен период на относително благосклонни данни, е от съществено значение да се наблюдава инфлацията в сектора на услугите и спирането ѝ преди очаквано обръщане на дезинфлационната тенденция при стоките.

Фед: членовете на ръководството трябва да се почувстват достатъчно уверени, че няма да бъдат подведени от други илюзорни икономически неволи като това в средата на 2021 г. и – в случая на някои – от по-рано тази година.

Икономиката: домакинствата и корпорациите трябва да покажат устойчивостта си, за да позволят абсорбирането на забавените ефекти от лихвените повишения.

Финансовата стабилност: регионалните банки трябва да поддържат достатъчно ефикасно по отношение на разходите финансиране, а небанковите финансови институции с ливъридж да рефинансират или абсорбират постепенно загуби от ангажименти, поети по време на ниски лихвени проценти или изобилна ликвидност, или и двете.

Засега пазарите като цяло пренебрегват тези четири фактора, заради някои силни технически влияния. Но е важно да запомним, че техническите фактори могат да движат пазара само до един момент. Фундаменталните фактори е вероятно да натрупат повече важност през идните месеци, въпреки че точната конфигурация на тези фактори остава интригуващо несигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още