IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да мерим температурата на пазарите

Разбирането на преобладаващата психология е ключът към дългосрочния инвестиционен успех

11:50 | 15.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Как един инвеститор може да направи полезни наблюдения относно състоянието на пазарите? През повечето време те са около средното състояние - може би малко нагоре или малко надолу, но не толкова екстремни, че да позволят надеждни заключения, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management.

Успехът на инвеститорите в изводите за такива пазари е нисък. Дори и да са прави, че цените на активите не съответстват на фундаменталните оценки, е много лесно нещо, което е малко надценено, да продължи да се надува докато се превърне в истински балон, и обратното.

Обаче от време на време пазарите отиват толкова високо или толкова ниско, че аргументът за действие е убедителен и вероятността да сте прави е висока. Когато пазарите са в тези крайности, ключът към генерирането на превъзхождаща бъдеща възвръщаемост на инвестициите се крие в разбирането на това, което е отговорно за текущите условия.

Всеки може да учи икономика, финанси и счетоводство и да научи как би трябвало да работят пазарите. Но превъзходните инвестиционни резултати идват от използването на разликите между това как нещата би трябвало да работят и как се случват в действителност в реалния свят.

За да направите това, основните компоненти не са икономическите данни или анализът на финансовите отчети. Ключът се крие в разбирането на преобладаващата психология на инвеститорите, или това, което обичам да наричам „измерване температурата на пазара“. Ето кои считам за най-важните компоненти, пише Хауърд Маркс:

• Инвеститорите трябва да се научат да разпознават пазарните модели. Проучете историята на пазара, за да разберете по-добре последиците от днешните събития. По ирония на съдбата психологията на инвеститорите и пазарните цикли – които и двете изглеждат непостоянни и непредсказуеми в краткосрочен план – се колебаят по начини, които говорят повече за регулярни модели, когато се разглеждат в дългосрочен план (макар и със силно променливи причинно-следствена връзка, тайминг и амплитуда).

• Разберете, че циклите произлизат от екстремности и корекции. Аз, пише авторът, определям циклите не като поредица от движения нагоре и надолу, всяко от които регулярно предхожда следващото, а по-скоро като поредица от събития, всяко от които причинява следващото. Мисля, че икономиките, психологията на инвеститорите и пазарите в крайна сметка стават твърде оптимистични или твърде песимистични, след което в крайна сметка се връщат към умереност (и след това обикновено към екстремност в обратната посока). По този начин силното движение в една посока е по-вероятно да бъде последвано от корекция в противоположната посока, отколкото от тенденция, която „расте до небето“.

• Следете за моменти, когато повечето хора са толкова оптимистично настроени, че смятат, че нещата могат само да се подобряват, израз, който обикновено служи за оправдаване на опасния възглед, че „няма твърде висока цена“. По същия начин разпознайте кога хората са толкова депресирани, че смятат, че нещата могат само да се влошават, тъй като това често означава, че смятат, че продажбата на каквато и да е цена е добра продажба. Когато мисленето на тълпата е свръх оптимистично, или пък апокалиптично, нарастват шансовете текущото ценово ниво и посока да са неустойчиви.

• Помнете, че в екстремни времена тайната на правенето на пари се крие в контриращото поведение, а не в конформизма. Когато емоционалните инвеститори заемат крайна позиция относно бъдещето на даден актив и в резултат на това повишават цената до неоправдани нива, „лесните пари“ обикновено се правят чрез обратното действие.

Това обаче е много различно от простото отклоняване от консенсуса през цялото време. През повечето време консенсусът е толкова близо до правилния, колкото повечето хора могат да постигнат. Така че, за да успеете в контрирането, трябва да разберете: (а) какво прави тълпата, (б) защо го прави, (в) какво не му е наред и (г) какво трябва да се направи вместо това.

• Имайте предвид, че голяма част от това, което се случва в икономиките и пазарите, не е резултат от механичен процес, а от промените в емоциите на инвеститорите. Обърнете внимание на колебанията и се възползвайте, когато е възможно.

• Устоявайте на собствената си емоционалност. Стойте настрана от тълпата и нейната психология; не се включвайте!

• Бъдете нащрек за нелогични твърдения. Когато попаднете на широко прието твърдение, което не е логично или такова, което намирате за твърде добро, за да е истина (или твърде лошо, за да е истина), предприемете съответните действия.

Как трябва да мислят инвеститорите за пазарния тайминг? Вярвам, пише Хауърд Маркс, че всеки инвеститор трябва да работи през по-голямата част от времето в нормалната си рискова позиция - балансът между агресивност и отбрана, който е правилният за него. Вярвам, че инвеститорите трябва да предприемат пазарни ходове с голяма предпазливост, като се отклоняват от неутралните си предположения за бъдещето и нормалното си позициониране само когато обстоятелствата не им оставят друг избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още