IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За привлекателността на контриращото инвестиране

Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни

20:22 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на британската петролна и газова група Serica Energy са нaдолу с 21 процента от началото на годината поради данъка върху извънредните печалби, настроенията срещу петрола и обещанията на лейбъристите да спрат новите лицензи за сондиране в Северно море. Това кара контриращото в мен да потръпва, пише за Financial Times Джеймс Хендерсън, съмениджър в Henderson Opportunities Trust и Lowland Investment Company.

Докато не изградим необходимата инфраструктура за възобновяема енергия, имаме нужда от газ. Предпочитам той да идва от Северно море, където Serica е предимно фокусирана, и тя бе добра акция дълго време, пише Хендерсън.

Лесно е за контриращия инвеститор да заприлича на досадника в кръчмата, който винаги се противопоставя на консенсуса и се учудва, че няма приятели. Въпреки това, всички велики инвеститори са имали контрираща жилка. Купуването на акции, които никой друг не иска, е начинът, по който могат да бъдат натрупани големи богатства (но също и загубени, за съжаление).

Бил съм контриращ инвеститор в различни времена и в различна степен през голяма част от кариерата си, която вече обхваща почти 40 години. И така, какво научих и как то се прилага към днешните пазари, пише още Хендерсън.

Борете се с инстинктите си

Контриращото инвестиране е контраинтуитивно. Научете се да разбирате кога вашите ирационални инстинкти ви крещят и ви отклоняват от установеното инвестиционно решение.

Следването на тълпата е само едно от нашите когнитивни пристрастия. Други включват избягването на загуби. Склонни сме да мразим загубите си два пъти повече, отколкото се радваме на успехите си - така че потърсете асиметричен риск, където потенциалната печалба е многократно по-голям от загубата. Пристрастието към потвърждението пък ни тласка към информация, която подкрепя нашето мнение. Вместо това активно търсете доказателства, които биха могли да противоречат на вашата теза.

Пристрастията могат да бъдат увеличени сред тълпата. Истината е, че нещата рядко са толкова добри - или толкова лоши - колкото ви казват, така че устоявайте на изкушението да купувате спонтанно, когато почувствате желание да действате в унисон или в разрез с това, което Джон Мейнард Кейнс нарече „животинските духове“ на пазара. Контриращата позиция може да бъде оправдана само ако е изградена върху задълбочени изследвания, базирани на присъщата стойност и силните страни на компанията.

Вземете Serica. Големите капиталови разходи подобриха производителността и дълготрайността на нейните кладенци и доведоха до значителни печалби и дивиденти. В края на миналата година тя имаше 432 милиона паунда кеш в баланса си. Текущата ѝ пазарна капитализация е 817 млн. Не може да купувате без да погледнете подобаващо числата.

Научете се да се проваляте

Само защото повечето успешни инвестиции обикновено са контриращи, не означава, че всички контриращи инвестиции ще бъдат успешни. Проблемът е, че никога не можем да сме сигурни кое ще се изплати, допълва той.

През 1988 г., след период на почти самоубийствена експанзия и придобивания, търговецът на дребно Next беше на ръба на фалита. Легендарният му шеф Джордж Дейвис беше уволнен. Акциите на компанията паднаха до 7 пенса. Закупуването на каталога Grattan почти уби бизнеса; стартирането на Next Directory го съживи.

До ноември 2021 г. акциите се повишиха до над 80 паунда. Преживяванията, близки до смъртта, могат да донесат дисциплина и подновен корпоративен фокус. При 7 пенса за акция проницателният инвеститор не би могъл да бъде сигурен в успеха, но може да е претеглил шансовете в своя полза и асиметричния риск. Беше необходим и малко късмет.

Контриращият инвеститор живее с постоянните разочарования, компенсирани от спорадичен голям успех. Трябва да сте непукисти. А подготвеността за провал означава диверсификация - така че ако се провалите, да не бъдете наказани. Ето защо управлявам портфейли с над сто акции.

Бъдете скептични

Трябва да сте предпазливи не само спрямо тълпата – управлението на компаниите също изисква здравословна доза скептицизъм. Когато нещата в бизнеса се объркат и дълговете растат, мениджърите могат да бъдат склонни да омаловажават проблемите, мислейки, че това е в най-добрия интерес на компанията. Но вероятно не е във ваш интерес.

Най-очевидният обект на контриращо поведение днес е самият пазар в Обединеното кралство, който се търгува със значителна отстъпка спрямо други световни пазари. Проблемите на Обединеното кралство са добре известни - от ниска производителност до объркващи промени в политическата посока. Но непрекъснато артикулираните проблеми са калкулирани в цената.

По-малките британски компании са с най-ниски оценки. Появява се поколение от нови бизнеси с дисциплинирани и иновативни управленски екипи, като рекламната компания, ориентирана към технологиите, Next Fifteen. Ако могат да оцелеят в сегашната среда, те ще процъфтяват, когато приливът дойде.

Някои сектори сега изглеждат особено привлекателни. Разказах историята на Next. При търговията на дребно има голя ливъридж. Често има големи, фиксирани разходи - наеми, лихви, заплати и запаси. Но пределните разходи за продукта след това падат бързо.

В резултат на това при икономическо забавяне търговците на дребно са по-уязвими от компаниите, които могат лесно да намалят разходите. Търговците на дребно, които купувах през последната година, са Marks and Spencer и Halfords. Вярвам, че и двете са подобряващи се компании, чийто прогрес е частично прикрит от икономическия климат.

Контриращият инвеститор гледа отвъд настоящите проблеми, които изглеждат всепоглъщащи. В момента акциите на строителите се търгуват със значителна отстъпка спрямо счетоводната цена на земята, която тези компании притежават. По-високите лихвени проценти по ипотечните кредити влияят на достъпността на домовете, така че строителите намаляват строителството - което означава спад на печалбите.

Но земята е оскъден актив в Обединеното кралство, а качествените жилища са в недостиг. С течение на времето, както в миналото, акциите на добрите строители на жилища ще започнат да се търгуват с премия към стойността на активите си, отразявайки тези дългосрочни реалности. Цикличните сектори като жилищното строителство могат да бъдат добри за контриращите инвеститори. Купувайте, когато печалбите намаляват, и не забравяйте да продавате, когато тези компании поскъпнат.

И накрая, бележка относно тайминга. Грандиозните залози на Кейнс върху суровини и валути му струват две състояния, преди да научи известния си урок: „Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни“. Най-добрият момент да действате контриращо е когато последният разгневен акционер е напуснал. Не можете да прецените това във времето до съвършенство, но купуването, когато боли най-много, помага.

Купуването на по-малки британски компании в момента носи болка, всъщност от известно време. Но опитът и рационалното мислене ми подсказват, че смелите ще бъдат възнаградени. Един ден подемът ще настъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още