IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият купон при технологичните акции още не е приключил

Съживяването на цените беше предизвикано от усещането, че миналогодишната корекция е отишла твърде далеч

10:40 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Що се отнася до представянето на Wall Street, технологичните гиганти определено се завърнаха. Инвеститорите, които през 2022 г. решиха, че дългият купон при технологичните акции е приключил, тази година стигнаха със забележителна скорост до оценяване на по-устойчивите качества на най-силните компании в сектора, пише редакторът за американското западно крайбрежие на Financial Times Ричард Уотърс.

Като че ли чашата е наполовина пълна: краткосрочната картина не се е променила и петте най-големи компании за потребителски технологии и облачни изчисления – Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft (известни като Big Tech) – ще имат трудност да отчетат голям растеж през тази година.

Но съживяването на цените на акциите беше предизвикано от усещането, че миналогодишната корекция е отишла твърде далеч, че най-големите технологични компании имат финансовата сила да преживеят спада по-добре от повечето и че някои трайни тенденции на растеж, които бяха в основата на дългата експанзия, все още са налице.

След година, в която Big Tech загубиха 37% от стойността си, мащабът на възстановяването беше забележим. Комбинираната им пазарна капитализация е скочила с 25% от началото на 2023 г., докато индексът S&P 500 е нагоре само със 7%. Това е страхотен ръст на капитализацията от 1,5 трлн. долара и стабилно възстановяване, след като 3,6 трлн. долара бяха заличени на борсата миналата година.

По-стабилната, макар и все още трудна, макроперспектива спомогна за това. Предстоящият отчетен сезон ще се следи с тревога за признаци на по-нататъшно отслабване на IT търсенето, но притесненията за по-рязко икономическо забавяне намаляха.

Тези надежди излязоха отвъд Big Tech. Акциите на производителите на полупроводници претърпяха силен отскок, тъй като излишните запаси намаляват и инвеститорите очакват по-добра втора половина на годината. Тъй като секторът на полупроводниците все още върви по дъното и прогнозите за печалбите остават непроменени, може да е трудно да се поддържа борсовият подем, който доведе до скок на индекса на полупроводниците с 43% от дъното, което беше достигнал преди шест месеца.

Междувременно опасенията относно дълбочината на технологичния пандемичен „махмурлук“ – след като някои видове дигитални разходи се върнаха до нивата преди Covid-19 – започнаха да избледняват. По-късно през 2023 г. годините на бум ще изчезнат в огледалото за обратно виждане и сравненията на годишна база ще изглеждат по-благоприятно.

Това, от своя страна, би могло да засили увереността, че някои от най-важните трайни тенденции на растеж остават непокътнати. Това е особено вярно за облачните изчисления, където растежът се забави, тъй като клиентите търсеха начини да купуват услуги по-ефективно. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела описа това като временно явление, докато клиентите разбираха как да управляват по-добре новите облачни проекти, за които се бяха регистрирали по време на пандемията. До края на тази година, според него, последният кръг от разходите за облачни услуги ще бъде усвоен и по-силният растеж ще започне отново.

Манията, която избухна около генеративния изкуствен интелект, даде допълнителен тласък на прогнозите за растеж на „облака“. Клиентите се опитват да използват повече собствените си корпоративни данни, за да усъвършенстват големи езикови модели като GPT-4 на OpenAI за своите бизнес цели.

Всичко това поражда надежди, че предстои нова фаза на растеж за Big Tech. Растежът може да е почти спрял тази година, но инвеститорите вече гледат отвъд нея.

Според анализаторите на Wall Street ръстът на приходите на Big Tech, който скочи до 28 процента през 2021 г., ще се забави до 4 процента през тази. Но те прогнозират, че той ще се възстанови до 11 процента през 2024 г. - връщане към двуцифрения растеж, който характеризираше дългата и стабилна експанзия, която предшестваше по-скорошния пандемичен бум и срив.

Очакванията също нарастват, когато става дума за печалби. Вълната от съкращения на работни места, предприета от Big Tech в края на миналата година, първоначално беше възприета като признание за мениджърски провал. След като наемаха персонал с главоломна скорост до дълбоко в третото тримесечие, някои компании изглежда реагираха твърде късно на спада, настъпил по-рано.

Оттогава на съкращаването на разходите се гледа по-положително. Най-вече, тактическият обрат на Meta от края на миналата година, който включваше намаляване на прекомерните разходи за метавселената и фокусиране върху печалбите, доведе до удвояване на цената на акциите ѝ.

Историята сочи, че когато се появи следващата голяма възможност за растеж, разходната дисциплина на Big Tech ще бъдат изхвърлена на боклука. Но засега стабилните перспективи за ръстове при технологичните гиганти на фона на несигурен климат са причина за оптимизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още