IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech се насочват към по-слаби отчети

Анализаторите намалиха прогнозата си за общите приходи на петте компании - Meta, Amazon, Apple Inc, Alphabet Inc и Microsoft Corp - с 5%  

08:37 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В стремежа си да подкрепят маржовете и да успокоят опасенията на инвеститорите в момент на забавяне на ръста на продажбите големите американски технологични компании се очаква да намалят раздутата си работна сила и разходите си през следващите няколко месеца, като по този начин ще се справят с излишъците от времето на пандемията, твърдят анализатори.

Очаква се обаче всяка от петте най-големи технологични компании в САЩ да отчете спад в печалбите си за периода октомври-декември, тъй като се опитва да се пренастрои в условията на високи лихви. Очаква се най-големите понижения да бъдат отчетени от Meta Platforms Inc, собственик на Facebook, и Amazon.com Inc, пише в свой анализ Ройтерс. 

Анализаторите намалиха прогнозата си за общите приходи на петте компании - Meta, Amazon, Apple , Alphabet и Microsoft - с 5% до 561,4 млрд. долара през януари спрямо октомври.

Очаква се големите технологични компании да бъдат сред най-големите двигатели надолу или нагоре за единадесетте сектора на S&P 500, като секторът на информационните технологии се очаква да отчете спад на приходите от 9,5%, по данни на FactSet.

„Не очаквам добри новини за известно време... поне през следващите три тримесечия. Очаквам повече съкращения", казва Сидхарт Сингхай, главен инвестиционен директор в инвестиционната компания Ironhold Capital.

Amazon, която се очаква да отчете, че печалбата ѝ се е сринала с 38%, а приходите са нараснали с най-бавния темп от над 22 години, започна да съобщава на служителите си в сряда дали са били съкратени като част от решението си да съкрати 18 000 работни места.

Намаляването на работната сила се случва, след като търговецът на дребно нае прекалено много служители в резултат на търсенето по време на пандемията, подобно на агресивното наемане на служители от Meta, за да отговори на рязкото увеличаване на използването на социалните медии от потребителите, които са останали вкъщи.

Meta, която през ноември реши да съкрати 11 000 работни места, може да отчете 42% спад на печалбата, което е петото ѝ поредно тримесечие на спад. Компанията вероятно ще отчете и 7% спад на приходите - най-лошото ѝ представяне досега.

Прогнозираме още 5 до 10 % намаление на броя на служителите в технологичния сектор, тъй като много от тези компании харчеха пари като рокзвезди през 80-те години на миналия век.
Дан Айвс
Анализатор в Wedbush

Петте компании средно са увеличили броя на служителите си с 45% през 2020 г. и с 20,5% през 2021 г., като Apple е наемала най-скромно.

„Прогнозираме още 5 до 10 % намаление на броя на служителите в технологичния сектор, тъй като много от тези компании харчеха пари като рокзвезди през 80-те години на миналия век", казва анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

В сряда Microsoft заяви, че ще премахне 10 000 позиции, което ще засегне по-малко от 5% от служителите ѝ. Анализаторите очакват компанията да отчете 2,4% ръст на приходите, което е най-бавният темп от около 24 тримесечия насам. Очаква се печалбата да спадне с 9%.

Очаква се приходите на Apple да намалеят за първи път от 15 тримесечия насам, тъй като основният доставчик Foxconn се сблъска с големи смущения в най-голямата фабрика за iPhone в Китай заради вълненията на работниците, свързани с ограниченията заради COVID.

Ръстът на приходите на Alphabet, която забавя наемането на служители и прави „корекции на курса", за да намали разходите, се очаква да бъде най-бавният от 10 тримесечия насам.

110 млрд. долара -
общата стойност на парите в брой и парични еквиваленти на Meta, Amazon, Apple, Alphabet и Microsoft. 

За да подкрепят цените на акциите, тези компании могат да налеят пари за обратно изкупуване през тази година, твърдят анализатори. Акциите им спаднаха с между 26% и над 60% през миналата година в сравнение с близо 20% спад на широкия пазар.

Концерните разполагат с парични средства и парични еквиваленти на обща стойност над 110 млрд. долара, като в края на септемврийското тримесечие Amazon разполага с най-много средства, а Meta - с най-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още