IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От пепелта след разчистването в Big Tech се надигат стартъпи

Вълна от бъдещи предприемачи се появяват в Силициевата долина след масовите съкращения на работни места през втората половина на 2022 г.

18:58 | 05.01.23 г.
Централата на SalesForce в Сан Франциско. Снимка: Дейвид Пол Морис/Bloomberg
Централата на SalesForce в Сан Франциско. Снимка: Дейвид Пол Морис/Bloomberg

Ник Шерман губи работата си в компанията майка на Facebook Meta Platforms през ноември, само два месеца след като започва на пълен работен ден, падайки жертва на масовото съкращение на работната сила с 13% заради свиването на рекламния пазар.

Няколко дни по-късно той отново работи, търсейки инвестиции за собствената си разплащателна компания Nulink, базирана на блокчейн, и изпраща предложения до стартъп ускорителя Y Combinator и криптовалутния фонд на Andreessen Horowitz, пише Ройтерс.

 „Колкото и противно на логиката да звучи, това уволнение ме постави в наистина добра позиция“, казва 24-годишният Шерман. „Това е така, тъй като не трябва да връщам бонуса за назначаване, получавам четири месеца заплата и сега имам време да се съсредоточа върху собствения си проект.“

Той е част от вълна от бъдещи предприемачи, които се появяват от "пепелта" на масовите съкращения на работни места в Силициевата долина през втората половина на 2022 г., както твърдят рискови капиталисти.

Американските технологични гиганти, включително Meta, Microsoft, Twitter и Snap, са съкратили над 150 хил. служители по данни на Layoff.fyi, който проследява загубите на работни места в сектора на технологиите.

Въпреки че общото финансиране с рисков капитал е спаднало с 33% в световен мащаб до около 483 млрд. долара през 2022 г., финансирането на ранен етап остана стабилно - около 37,4 млрд. долара, което е колкото рекордното ниво през 2021 г., сочат данни на изследователската фирма PitchBook.

Фондът за рисков капитал на ранен етап от Сан Франциско Day One Ventures започна нова инициатива през ноември за финансиране на стартиращи фирми, основани от хора, които са били съкратени от своите работни места в технологичния сектор, рекламирайки я с лозунга „Финансирани, а не уволнени“ (Funded, not Fired).

Програмата има за цел да финансира 20 компании с по 100 хил. долара до края на 2022 г. От Day One казват, че са получили над 1000 заявления, повечето от които от хора, които са били уволнени от Meta, Stripe и Twitter.

„Инвестираме 2 млн. долара в 20 компании – ако само намерим един еднорог, той почти връща фонда, което според мен е наистина уникална възможност за нас като мениджъри на фондове“, казва Маша Бучер, съосновател в Day One Ventures. „Разглеждайки последния икономически цикъл, компании като Stripe, Airbnb, Dropbox са създадени в криза.“

Горещите области - игри и изкуствен интелект

Също през ноември фондът Index Ventures, който е финансирал Facebook, Etsy и Skype, стартира втория си фонд Origins, който ще инвестира 300 млн. долара в стартиращи компании на ранен етап.

Инвеститорът от Силициевата долина U.S. Venture Partners и австрийската компания за рисков капитал Speedinvest също са заделили подобна сума за новосъздадени компании.

Като горещи области на интерес инвеститорите изтъкват игрите и изкуствения интелект.

„С напредъка в дизайна на игрите и появата на облачните технологии и социалните мрежи в тази сфера игрите наистина навлязоха в масовата култура“, коментира София Долфе, партньор в Index Ventures. „Във всеки период на икономическа несигурност има възможност – да се пренастроят, да се подредят приоритетите отново и да се пренасочат енергията и ресурсите.“

Дотком балон 2.0

Шерман казва, че проектът му е бил отхвърлен от Y Combinator и все още не е получил отговор от Andreessen Horowitz, но добавя, че други рискови капиталисти на ранен етап са изразили интерес.

„Казах на инвеститорите, че ще разговаряме след два или три месеца“, посочва той. „Сега ще се съсредоточа върху мащабирането на системата.“

Някои инвеститори сравняват спада през 2022 г. с дотком срива от началото на века, когато десетки надценени стартиращи фирми фалираха, наводнявайки пазара с таланти и спомагайки за разпалването на вълна от нови компании като Facebook и YouTube.

„Много велики компании са създадени в сравнително мрачни времена“, казва Хари Нелис, партньор в инвестиционната фирма Accel, който вижда ново поколение предприемачи, склонни да поемат риск, да се появява сред вълната от хора, останали без работа.

Някои играчи в сектора казват, че бившите служители на големи технологични компании (Big Tech) са в уникална позиция да започнат свои собствени проекти, след като са видели от първа ръка как работят някои от най-големите фирми в света и имат постоянен достъп до своята мрежа от висококвалифицирани колеги.

Бивш служител на Google вече се опитва да помогне на други като него, търсещи решение след края на работата си за технологичните гиганти. През 2015 г. Кристофър Фонг, който прекара почти десетилетие като служител на Google в Калифорния, основа Xoogler - проект, предназначен да помогне на бивши служители, които се надяват да създадат свои собствени компании. Оттогава членовете на групата са нараснали до повече от 11 хил.

Фонг казва пред Ройтерс, че опитът от Big Tech дава на основателите "силна марка, която може да се използва за срещи с инвеститори, потенциални клиенти и набиране на членове на екипа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още