IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon ще съкрати повече от 18 хил. работни места 

Въпреки големия брой съкращения те представляват около 1% от всички служители на компанията 

07:29 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. съкращава повече от 18 000 служители - значително по-голям брой от предварително планирания, което представлява поредния знак, че технологичният спад се задълбочава, предава Bloomberg. 

Главният изпълнителен директор Анди Джаси обяви хода на компанията в бележка до служителите в сряда, като заяви, че той следва годишния процес на планиране на фирмата. Съкращенията, които започнаха миналата година, се очакваше да засегнат около 10 000 души. Те са концентрирани в корпоративните редици на фирмата, най-вече в подразделението за търговия на дребно на Amazon и в отделите за човешките ресурси, като този за набиране на персонал.

„В миналото Amazon е преодолявала несигурните и трудни икономически периоди и ще продължи да го прави", каза той. „Тези промени ще ни помогнат да преследваме дългосрочните си възможности с по-стабилна структура на разходите“.  Amazon намалява работната сила след години на растеж. Графика: Bloomberg Amazon намалява работната сила след години на растеж. Графика: Bloomberg

Въпреки че перспективата за съкращения бе надвиснала над Amazon от месеци - компанията призна, че е наела твърде много хора по време на пандемията - увеличаването на общия брой орязани работни места предполага, че очакванията на компанията са се помрачили. Така тя се присъединява към други технологични гиганти, които осъществяват големи съкращения. По-рано в сряда Salesforce Inc. обяви, че планира да съкрати около 10% от работната си сила и да намали своите недвижими имоти.

Инвеститорите в Amazon реагираха положително на последните усилия за затягане на коланите, като залагат, че това може да увеличи печалбата на компанията за електронна търговия. Акциите на компанията се повишиха с близо 2% в края на търговията, след като Wall Street Journal първи съобщи за плана.

Елиминирането на 18 000 работници би било най-голямото съкращение за технологичните компании по време на сегашното забавяне, но Amazon също така разполага с много по-голяма работна сила от колегите си от Силициевата долина. Към края на септември компанията е имала повече от 1,5 млн. служители, което означава, че последните съкращения ще представляват около 1% от работната сила.

По времето, когато компанията планираше съкращенията си през ноември, неин говорител заяви, че Amazon има около 350 000 корпоративни служители в цял свят.

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара края на миналата година в приспособяване към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, тъй като купувачите се върнаха към навиците си отпреди пандемията. Amazon забави откриването на складове и спря наемането на служители в своята група за търговия на дребно. След това компанията разшири замразяването до корпоративния персонал и след това започна да съкращава хора.

Джаси елиминира или съкрати експериментални и нерентабилни дейности, включително екипи, работещи по телездравна услуга, робот за доставки и устройство за видеоразговори с деца, наред с други проекти.

Базираната в Сиатъл компания също така се опитва да приведе излишния капацитет в съответствие с охлаждащото се търсене. Според запознати едно от усилията включва опити за продажба на излишното пространство в товарните самолети.

В миналото Amazon е преодолявала несигурните и трудни икономически периоди и ще продължи да го прави.
Анди Джаси
главен изпълнителен директор на Amazon.com

Amazon, която стартира дейността си като онлайн книжарница, наблюдава спад в някои части на бизнеса си. Но тя продължава да инвестира в бизнеса си с изчисления в облака и рекламата, както и в стрийминга на видео.

Първата вълна от съкращения засегна най-силно групата за устройства и услуги на Amazon, която създава цифровия асистент Alexa и интелигентния говорител Echo, наред с други продукти. Ръководителят на групата заяви пред Bloomberg през миналия месец, че съкращенията в звеното възлизат на по-малко от 2000 души и че Amazon остава ангажирана с гласовия асистент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още