IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon планира да съкрати близо 10 хил. служители

Компанията ще се раздели с тях по време на най-важното си тримесечие за годината, твърдят източници на New York Times

18:54 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американският интернет гигант Amazon планира да съкрати близо 10 хил. души, заемащи корпоративни и технологични позиции, като ще започне да освобождава хора от тази седмица, твърдят източници на The New York Times, запознати с въпроса. Това могат да са най-големите съкращения на служители в историята на компанията.

Засегнати ще бъдат кадрите, занимаващи се с устройства, включително и такива, ангажирани с гласовия асистент Alexa. Съкращения ще има и в подразделението за търговия на дребно, както и в отдела, занимаващ се с човешките ресурси, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса публично.

Общият брой на съкратените остава плаващ. Но ако става дума за 10 хил. души, това ще се равнява на около 3% от корпоративните работници на Amazon и под 1% от глобалната работна сила на гиганта, която достига над 1,5 млн. души, предимно работещи почасово.

Планираните съкращения са за ключовия празничен сезон на пазаруване, когато компанията обикновено предпочита стабилността. Ходът показва колко бързо влошената световна икономика оказва натиск върху гиганта, така че той се насочва към свиване на бизнеси, в които има прекомерно много персонал, или представянето им не е достатъчно добро от години.

Amazon ще бъде поредната технологична компания, съкращаваща служители, които доскоро се бореше да задържи. По-рано тази година гигантът в електронната търговия увеличи повече от два пъти горната граница на възнагражденията на своите технологични работници, цитирайки „особено конкурентния пазар на труда“.

Променящите се бизнес модели и несигурната икономика доведоха до съкращения в технологичната индустрия. Илон Мъск се раздели с половината служители на Twitter този месец, след като наскоро придоби компанията. Миналата седмица Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, обяви, че съкращава 11 хил. служители, или 13% от работната си сила. Lyft, Stripe, Snap и други технологични фирми също освободиха кадри през последните месеци.

Говорителят на Amazon Брад Глейсър отказва да коментира въпроса.

Пандемията се оказа най-печелившият период в историята на Amazon, тъй като потребителите се насочиха към онлайн пазаруването, а компаниите – към облачните услуги на гиганта. Amazon увеличи два пъти работната си сила за две години и използва натрупаните средства за експанзия и експерименти в търсене на следващия си голям пробив.

Но по-рано тази година Amazon записа най-слабия си растеж от две десетилетия, след като пандемията започна да отслабва. Компанията се изправи пред високи разходи заради решенията си за свръхинвестиции и бърза експанзия, докато промените в навиците за пазаруване и високата инфлация подкопаха продажбите.

Amazon записа леко възстановяване през последното тримесечие, но предупреди инвеститорите, че растежът може отново да отслабне, като потенциално може да достигне най-бавния си темп от 2001 г. насам.

Компанията заяви пред Wall Street, че преди е затягала колана и може да го стори отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още