IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на Philips съкращава 4 хил. служители

Компанията се опитва да рационализира организацията си след мащабното изтегляне на вентилатори през миналата година

14:00 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нидерландският производител на медицинско оборудване Philips обяви в понеделник, че очаква да съкрати около 4 хил. работни места, докато се опитва да рационализира организацията си, след като загуби около 70% от пазарната си стойност през последната година, съобщи Ройтерс. 

Този ход е първото съобщение от новоназначения главен изпълнителен директор Рой Якобс, който пое юздите по-рано този месец, докато компанията продължава да се бори с последиците от скъпото изтегляне на респираторни машиниот пазара и с продължаващите проблеми във веригата за доставки, които доведоха до предупреждение за печалбата миналия месец.

„Моят непосредствен приоритет е да подобря изпълнението, така че да можем да започнем да възстановяваме доверието на пациентите, потребителите и клиентите“, каза Якобс в изявление. 

„Това включва трудното, но необходимо решение незабавно да намалим нашата работна сила с около 4 хил. позиции в световен мащаб, което не правим с лека ръка".  

Съкращенията представляват малко над 5% от работната сила на компанията въз основа на общо 78 хил. служители за миналата година.

Компанията заяви, че очаква реорганизацията да струва около 300 млн. евро през следващите тримесечия. 

Както беше отбелязано в предупреждение за печалбата по-рано този месец, Philips заяви, че коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро.

Сравнимите продажби са намалели с 6% до 4,3 млрд. евро, тъй като проблемите с недостига на доставки са били много по-големи от очакваното и се очаква да продължат да тежат върху продажбите през последните месеци на 2022 г.

Philips загуби около 30 млрд. евро от пазарната си капитализация, след като шокира инвеститорите през юни миналата година, като изтегли 5,5 млн. вентилатора, използвани за лечение на сънна апнея, поради опасения, че пяната в машините може да стане токсична.

Акциите на Philips поевтиняха с около 70% след изтеглянето на вентилатори от пазара миналата година. Графика: Bloomberg Акциите на Philips поевтиняха с около 70% след изтеглянето на вентилатори от пазара миналата година. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още