IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips очаква печалбата ѝ да се свие с 60%

Компанията е засегната от отписване на стойност 1,3 млрд. долара

13:15 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Нидерландската компания за технологии в областта на здравето Philips заяви в сряда, че основната ѝ печалба за третото тримесечие ще се свие с 60% и съобщи за отписване за 1,3 млрд. евро от стойността на проблемния си бизнес за грижа за съня и дишането, съобщава Ройтерс.

В търговската си актуализация Philips заяви, че сравнимите продажби са се свили с 5% на годишна база през третото тримесечие, тъй като проблемите с веригите на доставки са останали по-големи, отколкото компанията е очаквала.

Очаква се това да намали коригираната печалба преди лихвите, данъците и амортизацията (EBITA) до 210 млн. евро, или до около 5% от продажбите, заяви Philips.

Коригираната EBITA е била 512 млн. евро през третото тримесечие на 2021 г.

Отписването при бизнеса с грижа за съня е в резултат на постановление за съгласие, предложено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, за решаване на проблемите, довели до световно изтегляне на респираторни машини, което отряза около 27 млрд. евро от пазарната стойност на Philips през последните 15 месеца.

Говорителят на компанията Стив Клинк каза, че обезценката е "най-добрата оценка" на последствията, които мерките, наложени от FDA, могат да имат върху стойността на бизнеса, докато разговорите с надзора все още продължават.

Philips заяви, че очаква проблемите с веригите на доставки и забавящият се икономически растеж по света също да доведат до спад с между 4% и 6% на сравнимите продажби през четвъртото тримесечие, а диапазонът на маржа на EBITA да бъде от 7-9% до двуцифрен.

Philips ще публикува пълните си резултати за третото тримесечие на 24 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още