IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips изненадващо реши да смени изпълнителния си директор

Третият мандат на Франс ван Хаутен изтича чак през април

17:32 | 16.08.22 г.
Франс ван Хаутен. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Франс ван Хаутен. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Нидерландската компания за здравни технологии Philips неочаквано обяви незабавното оттегляне на главния изпълнителен директор Франс ван Хаутен. Това се случва в разгара на масовото изтегляне на продукти, което доведе до срив наполовина на пазарната стойност на компанията през последната година, предава Ройтерс.

Philips заяви, че Ван Хаутен ще бъде заменен на 15 октомври от Рой Якобс, който е ръководител на бизнеса Connected Care на компанията. Ван Хаутен си тръгва, въпреки че третият му мандат като главен изпълнителен директор изтича чак в края на април следващата година.

„Надзорният съвет и настоящият главен изпълнителен директор на Philips Франс ван Хаутен се споразумяха, че с наближаване на края на третия му мандат моментът е подходящ за промяна в ръководството“, гласи изявление на Philips.

„Щастлив съм от резултата“, коментира Ван Хаутен пред репортери. „Разбира се, винаги е трудно да си тръгнеш, но е логичен момент да се откажеш след 12 години. Страхотно е да мога да предам работата на вътрешен човек с убеждението, че той ще надгради над основата, която съм положил“.

Специална среща на акционерите ще се проведе на 30 септември за назначението на Якобс, който се присъедини към компанията през 2010 г.

Цената на акциите на Philips нарасна с 2,2% преди началото на борсовия ден в Амстердам, но все още с повече от 50% надолу, откакто компанията шокира инвеститорите през юни 2021 г. като изтегли 5,5 млн. обдишватели, използвани за лечение на сънна апнея.

Пяната, използвана за шумопотискане, може да се разгради и да отдели малки частици, които дразнят дихателните пътища, докато газовете, отделяни от разграждащата се пяна, също могат да бъдат токсични и носят риск от рак, обяви компанията по това време.

Въпреки че този удар върху репутацията на Philips можеше да я накара да избере външен човек за ръководния пост, председателят на надзорния съвет Фейке Сийбесма коментира, че Якобс е точният човек, който да реши проблемите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още