IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадите в Китай и инфлацията препънаха и Philips

Компанията разочарова с печалбата и очаква близо 3% ръст на приходите за 2022 г.

10:09 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Royal Philips понижи прогнозата за приходите си от продажби, след като инфлационният натиск, проблемите с веригите на доставките и блокадите заради Covid-19 в Китай станаха причина компанията да не изпълни очакванията за второто тримесечие, предава Bloomberg.

Нидерландският производител на медицинско оборудване сега очаква близо 3% ръст на приходите от продажби за 2022 г., което е под по-ранната прогноза за 5%. Продажбите и поръчките в Китай са спаднали с около 30 на сто за трите месеца до края на юни спрямо година по-рано, а това се дължи на по-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Philips беше засегната „от много предизвикателства“ през второто тримесечие, коментира главният изпълнителен директор Франс ван Хаутен в интервю за Bloomberg TV.

Компаниите в Европа се борят с нарастващите разходи за производство и продължаващите прекъсвания във веригите на доставките. Глобалният недостиг на полупроводници повлия на пазара на редица продукти, варащи от леки автомобили до медицинско оборудване, докато цените на енергията, работната ръка и други основни материали се повишават.

Philips поясни, че коригираната ѝ печалба преди данъци, лихви и амортизация е достигнала 216 млн. евро. Това се оказа под средната прогноза на анализаторите за 347,7 млн. евро по данни на Bloomberg.

Междувременно Philips продължава да се бори с около 300 съдебни дела, свързани с шумозаглушаваща пяна в обдишватели, които лекуват сънна апнея. Потребителите твърдят, че вдишването на пяната, когато тя се разпадне, крие риск от рак. Компанията започна първото си изтегляне от пазара на устройствата през миналия юни и е направила финансови провизии от около 88 млн. евро.        

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още