IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор съкращава служители, за да се подготви за трудни времена

Редица компании - от Stripe до Lyft, планират да се разделят с част от кадрите си

20:59 | 03.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичните компании отново натискат спирачката на наемането на кадри, докато се сблъскват с отслабващите потребителски разходи, по-високите лихвени проценти и влиянието на силния долар, пише Bloomberg.

Днес Amazon.com обяви, че временно ще спре наемането на нови корпоративни служители, а като причина за това изтъкна „несигурната“ икономика и бума на привличането на кадри, който преживя в последните години. Компанията за споделено пътуване Lyft възнамерява да съкрати 13% от работната си сили, или около 683 души.

Съкращенията в Twitter са внимателно следени, докато новият собственик Илон Мъск прави значителни промени в бизнеса на социалната мрежа и планира да се раздели с близо половината служители на компанията.

По-рано тази година редица технологични компании предприеха действия, с които да обуздаят разходите си, а много от най-големите корпорации в сектора спряха да наемат служители или съкратиха такива в част от отделите си. Дори Apple, която се представя много по-добре от останалите тази година, е по-внимателна с разходите. Но някои технологични гиганти смятат, че сега е моментът за по-значителни стъпки.

Challenger, Gray & Christmas обяви, че през октомври новините за съкращаване на работни места са скочили с 48% на годишна база, а се задават и още. 

Ето и част от компаниите, които последно обявиха, че планират да затегнат коланите:

Amazon

Гигантът в онлайн търговията спря наемането на нови служители в корпоративните си звена – решение, което главният изпълнителен директор Анди Джаси и неговият екип взеха тази седмица. „Предвиждаме да запазим тази пауза през следващите няколко месеца и ще продължим да наблюдаваме как се движат икономиката и бизнесът, за да коригираме действията си, когато сметнем, че има смисъл от това“, коментира Бет Галети, главен директор на Amazon, отговарящ за човешките ресурси.

Chime

Стартъпът за дигитално банкиране Chime Financial съкращава 12% от служителите си, или 160 души. Говорител коментира, че компанията ще се насочи към „устойчив успех“ чрез този ход.

Galaxy Digital

Galaxy Digital Holdings, фирмата за финансови криптоуслуги, основана от милиардера Майкъл Новограц, обмисля да съкрати до 20% от работната си сила. Планът все пак може да бъде променен, а окончателният дял може да варира между 15 и 20 процента, твърдят източници, запознати с въпроса. Цената на акциите на Galaxy се понижи със 70% тази година, на фона на срива на пазара на криптовалути.

Lyft

Усилията на Lyft за свиване на разходите включват мерки в основния бизнес със споделено пътуване. Компанията, която ще отчете финансовите си резултати за третото тримесечие в понеделник, вече сподели, че ще замрази процеса по наемане на кадри в САЩ поне до следващата година. Сега фирмата е изправена пред по-големи предизвикателства. „Не сме защотени от неща като инфлацията и забавянето на икономиката“, коментираха съоснователите Джон Цимер и Логан Грийн. „2023 г. трябва да бъде период, в който трябва да се справяме по-добре, без да се налага да променяме плановете си в отговор на външни събития, а неприятната истината е, че сегашните действия ни подготвят за това“.

Stripe

Компанията за разплащания Stripe, която е един от най-високо оценените стартъпи в света, съкращава над 1000 работни места. Тя ще се раздели с 14% от служителите си. Съоснователите Патрик и Джон Колисън са казали на служителите, че трябва да съкратят повече разходи, докато подготвят компанията за по-неблагоприятни времена.

Twitter

Сътресенията в Twitter по-скоро са свързани със скорошното придобиване на компанията (и съпътстващия дълг), отколкото с икономически притеснения. Но Twitter е изправена пред най-големите съкращения в сравнение с другите компании в сектора в момента. Мъск, който купи Twitter за 44 млрд. долара през октомври, планира да освободи около 3700 души, твърдят източници, запознати с въпроса. По думите им новият собственик смята да информира засегнатите служители в петък. Мъск също така възнамерява да промени досегашната политика на компанията за работа от всяко място, като поиска от останалите служители да се отчитат лично в офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Авторката, от къде ги изрови тези СВЕТОВНО неизвестни, със по 300 служители ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Няма такова нещо като "устойчив успех", съкращаваш служителите, когато някои от тия нагоре, не е преценил ситуацията навреме. Всичко останало е да успокоиш останалите, че техният ред не е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още