IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът е във фазата на ехо балоните

Инвеститорите отказват да се откажат от идеи, които наскоро са им донесли много пари

10:51 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скорошният подем при технологичните акции накара инвеститорите да говорят, че спадът от края на миналата година е приключил и бумът от последното десетилетие се завръща. Но обратното е по-вероятно. Подемът имаше всички отличителни белези на ехо балон - кратък отскок от вида, който съпътства дългия спад след всеки голям балон през миналия век, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

През последното десетилетие, водени от рекордно ниските лихвени проценти, оценките на активи, вариращи от акции до облигации и имоти, достигнаха исторически върхове. Това беше маркирано като „балон при всичко“. Но манията беше концентрирана в определени технологични сектори, от крипто до най-големите американски и китайски интернет акции, и достигна своя връх през 2021 г.

Тогава инфлацията внезапно се завърна след дълго отсъствие и лихвените проценти се повишиха рязко. Балонът се спука в края на миналата година и току-що станахме свидетели на първото ехо.

Водени от намеци, че повишаването на лихвите може да е към своя край, технологичните активи започнаха да се възстановяват през последните три месеца. Криптото, включително биткойнът, бележи ръст от повече от 60%; китайските технологични акции са нагоре с повече от 50%; нерентабилните технологични компании, които включват имена като Spotify и Lyft, са поскъпнали с над 40%; секторът на чистата енергия, който включва Tesla, се е покачил с повече от 20%. А американските технологични гиганти, представени чрез акронима FANG (Facebook, Amazon, Netflix и Google), са поскъпнали с над 30%.

Това са класически ехо балони. Инвеститорите отказват да се откажат от идеи, които наскоро са им донесли много пари и затова продължават да залагат на тях. Ехото постепенно заглъхва, докато последователните разочарования не убият вярата.

Този модел се повтаря при 10-те най-големи пазарни балона, датиращи от манията на фондовия пазар в САЩ от 20-те години на миналия век, и включващи балоните при големите американски корпорации през 60-те години, суровините през 70-те години, японските акции през 80-те години, американските технологични фирми през 90-те години и китайските акции през последното десетилетие. Обикновено балонът включва нарастване на цените с повече от два пъти през 12-те месеца преди върха им, придружено от други признаци на вманиачаване, като трескава търговия и шеметни оценки.

Във всички тези случаи спадът е предизвикан от затягане на паричната политика, същият удар, който засяга пазарите днес. След като цените са спаднали с поне 35%, те преминават точката, от която няма връщане. Балонът обикновено достига дъното след три години и на ниво от 70% под върха.

По пътя си надолу обаче дългото спихване на 10-те исторически балона е прекъсвано от до четири ехо балона – скокове от най-малко 20 процента. Средно, най-голямото ехо след всеки балон е 30-процентен ръст, който продължава едва три месеца, преди да изчезне.

Настоящите балони, от крипто до FANG, следват този исторически модел. Преди върховете си през 2021 г., всички те отбелязаха повече от двойно увеличение на цените - често много повече - през 12-те месеца преди това. След пика всички те са паднали с повече от 35 процента. Но истински вярващите инвеститори не са се отказали.

Популярните технологични фондове все още привличат капитал. Приказките за следващите „иновативни платформи“ се завръщат. Миналата седмица технологичните акции бяха в отстъпление, което предполага, че сегашното ехо може би заглъхва, но това не означава, че не предстоят още ехо балони.

Известно е, че ехо балоните разпалват отново фалшиви надежди, често многократно. Спукването на дотком балона между 2000 и 2002 г. беше прекъсвано от три ехо балона; най-големият включваше почти 50-процентно увеличение на технологичния индекс Nasdaq.

Всеки отскок съживява вълнението в Силициевата долина, но печалбата от нова технологична идея отнема години, ако не и десетилетия. Големите печалби от свитата база са илюзорни. След като поевтиня със 70%, Nasdaq трябва да поскъпне с 250%, за да се върне към своя връх, като този процес би отнел 15 години.

От 10-те исторически балона, четири все още не са се върнали към пика си, включително този при японските акции, който достигна връх през 1989 г., и този при китайските акции, отчел най-високата си стойност през 2015 г. При шестте балона, които успяха да възвърнат пика си, възстановяването отне средно 15 години. След спукването на дотком балона дори на пословично стабилни технологични акции като Microsoft им отне 14 години, за да се върнат към своя връх.

Когато хората са толкова несигурни за бъдещето, колкото сега, те са склонни да се придържат към това, което са правили, надявайки се на най-доброто. Но пазарите не стоят на едно място. Горещият залог на 60-те беше „Nifty 50“ (най-популярните големи акции на Нюйоркската борса сред институционалните инвеститори в САЩ – бел. прев.), който отстъпи място на суровините през 70-те, Япония през 80-те, американските технологични акции през 90-те и т.н.

Обнадеждаващият шум за завръщане в различни ъгли на технологичните акции всъщност е познатият звук на ехо балоните. Историята показва, че е по-вероятно да се направят пари в сектори и акции, които не са били обхванати от балона от последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още