IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отново обичат корпоративните облигации

Портфолио мениджърите обаче са малко нервни, че това може да се превърне в масов залог

14:03 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Специалистите на дълговия пазар биеха барабаните по този въпрос от месеци: облигациите се завърнаха, пише Financial Times.

Сега изглежда, че това съобщение е достатъчно ясно - особено по отношение на корпоративните облигации - че популярността на този залог е едно от малкото неща, които те смятат, че биха могли да подкрепят класа активи, поне в краткосрочен план.

Финансовите пазари имаха доста ужасно представяне през 2022 г., разбира се, както при акциите, така и при дълга. Корпоративните облигации в САЩ загубиха около 14 процента през миналата година, според данни, събрани от ICE и Bank of America, като това са предимно сигурни, обикновено дори скучни книжа от инвестиционен клас, а не рисковите високодоходни неща, често грубо наричани „боклуци“.

Но лошото представяне на цената повиши доходността до някои от най-високите нива, които инвеститорите са виждали от две десетилетия. Деноминираните в евро корпоративни облигации влязоха в 2022 г. с доходност от около 0,5 на сто. Сега инвеститорите могат да получат около 4 процента. Това все още е по-малко от инфлацията, разбира се, но е сериозно подобрение и означава, че купувачите сега получават толкова възвръщаемост за сигурен, стабилен дълг от инвестиционен клас, колкото преди няколко месеца за по-несигурните и по-податливи към дефолт високодоходни книжа.

„Възвръщаемост от 5-6% за инструмент с фиксиран доход? Това е достатъчно“, коментира Татяна Грейл Кастро, съ-ръководител за публичните пазари в кредитната инвестиционна къща Muzinich & Co, която придоби по-положително отношение към този клас активи през септември миналата година. „Ако искате 7-10% или, ако имате късмет, двуцифрена възвръщаемост, тогава се насочвате към пазарите на акции.“ В резултат на това тя вече не изпитва необходимост да се отклонява в посока по-нестабилни компании или към по-дългосрочен дълг с по-голяма чувствителност към референтните лихвени проценти, за да си осигури прилична доходност.

„Поемането на много скромен риск вече прави крайния клиент щастлив“, казва тя. „Инвеститорите не казват „отидете и направете удар“. Те искат стабилна възвръщаемост.“

Специалистите изведнъж се оказват търсени. Много по-високите доходности, налични сега, „накараха хората да говорят отново“, споделя Джеймс Вокинс, който ръководи екипа за облигации от инвестиционен клас в Aviva Investors. „Сладко място“ е точната дума за момента“, посочва той, като новите клиенти искат да избягат от „лудостта“ на акциите или да открият известна кредитна експозиция, без да поемат риска от дефолт на високодоходните дългове.

Нито едно „сладко място“ не трае вечно, разбира се. Една причина за предпазливост е просто, че всички внезапно изглежда заобичаха корпоративния дълг. Предлагането на нови облигации на пазара е достатъчно силно, за да отговори на интереса засега, но портфолио мениджърите казват, че са малко нервни, че това може да започне да се превръща в масов залог.

Вокинс от Aviva също така предупреждава, че дългът с инвестиционен клас е оценен като за силно представяне, а не за някакви проблеми, които биха могли да дойдат под формата на допълнителни намаления на програмите за изкупуване на облигации и други мерки за ликвидност от централните банки по-късно тази година или на много големи обеми на емитиране на държавен дълг през следващите месеци.

„Доста прибързано се придвижваме към калкулирането на много добри новини“, изтъква той. „Когато управлявате голямо портфолио, трябва да сте готови за следващия ход – трябва да сме много внимателни към това и да подхождаме малко по-внимателно към пазарите, докато напредваме през годината.“

Все пак изглежда, че някои големи промени в разпределението на активите ще осигурят дългосрочна подкрепа. „Наистина нещата се свеждат до факта, че в продължение на много години имаше широко пренасочване от публичните към непубличните пазари и акции от институционалните инвеститори, тъй като публичните пазари с фиксиран доход просто не даваха достатъчно доходност“, обяснява Сонал Десаи, главен инвестиционен директор за фиксирания доход във Franklin Templeton. Това остави много от тези големи инвеститори с експозиции към класа активи, които са ниски по историческите стандарти.

Сега, казва тя, купувачите на инвестиционен клас могат да очакват да спечелят доходност от около 5 процента, а голямото връщане към този тип дълг тепърва предстои. „Мисля, че това е ситуацията“, отбелязва тя. „В известен смисъл това преразпределение ще бъде малко турбулентно, но то трябва да се случи.“

Друга привлекателност за Грейл Кастро в Muzinich, освен признаците за стабилно подобрение в икономиката на еврозоната, е, че дори да купи дълг на 90 цента за евро, да речем, тя е доста уверена, че ще й бъдат изплатени пълните 100 цента, когато падежът настъпи, ако изключим наистина катастрофална рецесия. Корпоративните баланси са в добра форма благодарение на всички тези евтини заеми, които компаниите взеха непосредствено след избухването на Covid.

Така че, ако се придържате към сравнително краткосрочен дълг, „връзката ви с пазара става все по-малко важна“, заявява Грейл Кастро. „След цялата суматоха мисля, че малко отдих е много ценен.“

Това ни кара сега да се чувстваме като на уютно място. „Ако имате волатилност, но започнете с доходност, близка до нула, тогава очевидно го усещате, много“, казва Грейл Кастро. „Ако бягате необлечен на студа, ще го усетите, но ако излезете с топло зимно палто, можете да го издържите. Сега имаме „топло зимно палто и ботуши за лошо време“, така че сме добре подготвени.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още