IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидността е основно предизвикателство на пазара на общи европейски облигации

Инвеститорската структура е по-различна на пазара на облигации на развиващите се страни, посочи Красимир Йорданов

19:15 | 26.01.23 г.

На пазара на общи европейски облигации най-вече фактор е ликвидността. Това заяви Красимир Йорданов, финансов анализатор, основател и собственик на KY Research, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Ликвидността по общите европейски облигации е по-слаба, отколкото при германските и френските, посочи събеседникът.

„Най-големи участници на пазарите на облигации традиционно са националните централни банки – съответно централната банка на Германия, например, купува германски облигации, на Франция – френски, и пр. Поради тази причина се иска ликвидна премия за общите европейски облигации. Още повече, че за кратък период от време Европейският съюз иска да набере 800 милиарда евро, което изисква допълнителна премия за поемането на този риск – тук не става въпрос за неплатежоспособност. По-скоро става въпрос за чисто структурно положение на пазара и липсата на ликвидност. В допълнение – няма и фючърсни контракти върху общите европейски облигации, което иначе би увеличило ликвидността и свалило рисковата премия“, коментира анализаторът.

Йорданов определи инвеститорския интерес към общите европейски облигации като „слаб при цената, на която се търгуват останалите облигации в еврозоната“.

Според него обаче това няма да сложи край на идеята за емитиране на общ европейски дълг. „Не знаем дали няма да е еднократен акт и дали след като се наберат тези средства ще има допълнителни програми… Ако спредът се запази и дори се разшири можем да видим намаляване на политическите нагласи за общи европейски облигации“, посочи той.

Йорданов коментира и нарастването на дълга на страните от развиващия се свят. „Най-бедните сред развиващите се страни вече са най-уязвими и са на прага на фалит. Поради тази причина Международният валутен фонд натиска алармата и иска да подготви политиците в развиващите се страни“, отбеляза анализаторът.

По думите му вече инвеститорската структура е много по-различна на пазара на облигации на развиващите се страни – увеличава се делът на частните инвеститори и на Китай.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още