IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите ще се завърнат през 2023 г., но инвеститорите имат нужда от по-голяма диверсификация

Комбинацията между акции, фиксирана доходност и алтернативи в съотношение 50/30/20 може би е по-добра от традиционното портфолио 60/40

13:34 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

2022 година беше предизвикателство за инвеститорите както в Обединеното кралство, така и в международен план. Пазарите се колебаеха на фона на новините за нахлуването на Русия в Украйна, китайската вътрешна политика и краткия експеримент на Великобритания с Тръсономиката (бюджетните идеи на бившата премиерка Лиз Тръс – бел. прев.), пише за Financial Times Салман Ахмед, глобален ръководител за макро и стратегическото разпределение на активите във Fidelity International.

Доминиращият наратив, движещ пазарите през годината, бяха усилията на централните банки да укротят галопираща инфлация. Стагфлационната среда на забавящ се растеж и висока инфлация през по-голямата част от годината навреди както на акциите, така и на облигациите. Но най-много пострадаха облигациите в резултат на рязкото покачване на лихвените проценти.

При сегашното състояние на нещата британските ДЦК имаха една от най-лошите си години. И това е въпреки възстановяването от ниските нива, които последваха „мини“ бюджета на Куаси Куартенг (финансовия министър на Тръс – бел. прев.)

Очакваме обаче облигациите да имат много по-добра 2023 година. Инфлацията в Обединеното кралство, както и в САЩ и Европа, изглежда ще спадне значително през тази година. Големите централни банки, включително Английската централна банка (АЦБ) и най-важното - Федералният резерв на САЩ, ще забавят главоломния темп на повишаване на лихвите и в един момент ще спрат напълно да ги вдигат.

Това трябва да позволи на облигациите да се представят много по-добре от миналата година. Нещо повече, висококачествените облигации би трябвало да предложат известна защита на портфейлите на инвеститорите, ако акциите отново бъдат под натиск през настоящата година.

Традиционният портфейл 60/40 (където три пети от портфейла се инвестира в акции, а останалата част в облигации) беше изключително успешен през последните десетилетия, тъй като акциите и облигациите действаха като диверсификатори едни за други през икономическия цикъл.

Тази връзка се разпадна през 2022 г. Но пикът на инфлацията и скоро на лихвените проценти означават, че облигациите отново би трябвало да осигурят диверсификация за по-рисковите активи.

За акциите обаче перспективите не са толкова розови. Икономическата ситуация в Обединеното кралство е изключително несигурна. Обединеното кралство и Европа вече са в рецесия и очакваме САЩ скоро да ги последват. Британските потребители вече усещат по-високите сметки за енергия и това само ще се влоши, дори и с обявената правителствена намеса. А с нарастващите лихви по ипотечните кредити, жилищният пазар, ключов двигател на икономическото настроение в Обединеното кралство, вероятно ще бъде под натиск тази година.

Акциите от Обединеното кралство имат предимството да бъдат изключително евтини. Но множеството икономически проблеми, пред които е изправено Обединеното кралство, ни карат да се колебаем да ги препоръчаме, въпреки че те все още могат да се представят по-добре от тези в други региони поради по-ниските си оценки. На по-широко ниво, дори с повече яснота относно посоката на инфлацията и лихвените проценти, предпазливият подход към инвестирането е разумен засега.

Инвеститорите трябва да обмислят по-ниско от обичайното тегло за акциите и по-високо от обичайното за държавните облигации в своите портфейли в момента.

Мнението за Китай е по-скоро положително. Строгите Covid правила сега там се облекчават, което трябва да стимулира растежа през втората половина на 2023 г. Освен това в средносрочен планикономическото отделяне между САЩ и Китай вероятно ще е трайно. Крайните възгледи в резултат от нахлуването на Русия в Украйна вероятно ще бъдат оценени по-практично предвид критичната роля на Китай в глобалната финансова и икономическа система.

Сбогом 60/40?

Възраждането на облигациите обаче може да се окаже краткотрайно. Въпреки че през тази година инфлацията ще се забави от скорошните си върхове, средното ниво на инфлация и лихвени проценти вероятно ще бъде по-високо в бъдеще, отколкото през предходното десетилетие.

Спестяващите може да приветстват лихви от 4-5 процента по своите кешови сметки след години на почти никакви лихвени плащания, но реалността е, че по-високата инфлация и краят на непрекъснато намаляващите лихвени проценти през последните 40 години ще намалят реалната възвръщаемост на активите с фиксирана доходност като пари и облигации.

Портфолиото 60/40 е основна инвестиционна стратегия от десетилетия. Въпреки че то все още има своето място, светът на по-високата инфлация, в който навлизаме, означава, че инвеститорите трябва да обмислят превръщането на алтернативни активи, като недвижими имоти, инфраструктура и непублични акции и облигации, в по-значима част от своите вложения предвид различната им чувствителност към инфлацията.

Инфраструктурните проекти например често имат гарантирани потоци от приходи, индексирани с инфлацията.

Много институционални инвеститори вече предприеха стъпки за подобряване на своите портфейли чрез насочване на средства към алтернативни активи, търсейки полза от некорелираната и понякога по-добра възвръщаемост, която могат да осигурят. Нашият анализ на някои от най-големите пенсионни фондове в света установи, че част от тях държат до една трета от активите си в неликвидни алтернативи.

Много пък са избрали да ограничат дела на държавните облигации до минимално приемливото регулаторно ниво предвид слабата дългосрочна реална възвръщаемост, която те се очаква да донесат.

За инвеститорите на дребно достъпът до непублични пазари е по-труден. Но има много алтернативни инвестиционни тръстове, регистрирани на борсата, в които да се вложи капитал, включително недвижими имоти и инфраструктура, както и някои по-нишови области като корабоплаване и музикални права.

Като се има предвид широката гама от опции и ползите, които алтернативните активи могат да осигурят, може би сега е уместно да се обмисли дали комбинацията между акции, фиксирана доходност и алтернативи в съотношение 50/30/20 не е по-добра от традиционното портфолио 60/40 за някои инвеститори, особено тези с дълги инвестиционни хоризонти.

Очакваме държавните облигации да играят важна роля в портфейлите през 2023 г. както по отношение на възвръщаемостта, така и по отношение на защитата. Но в света с по-висока средна инфлация, който ни чака, инвеститорите ще бъдат възнаградени за нестандартното си мислене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още