IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът за инвестиция в държавни облигации може би е добър

Лихвите изглежда са близо до пик, което означава, че доходността може да се понижи през 2023 г., вдигайки цените

20:00 | 20.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През изминалия месец на страниците на Financial Times размишлявах за фондовете, които притежавам – говорейки за акции от Обединеното кралство, Азия и САЩ, пише колумнистът на FT Стюърт Кърк, който има 20-годишна кариера в банковата сфера, управлението на активи и консултирането.

Сега нека разгледаме това, което липсва в моето портфолио. Една очевидна област са облигациите. Дали имам нещо против тях? Не, наистина нямам, но не харесвам инвестиции, които могат да поевтинеят. И 2022 г. ми се струваше лоша година за заемане на пари на правителства и компании.

Оказа се, че това не просто е лошо. Беше шокиращо. Кошницата от глобални държавни облигации се понижи с почти една пета въпреки ръста в края на годината. Дори най-нискорисковите от всички ДЦК – американските - са спаднали с двуцифрен процент. Корпоративният дълг с инвестиционен рейтинг също загуби част от парите на инвеститорите, докато високодоходните книжа ни напомниха защо този клас активи преди се наричаше „боклук“.

Защо беше тази разпродажба на облигации през 2022 г.? И изкушен ли съм сега от по-ниските цени да попълня тази празнина в моето портфолио? В крайна сметка това е най-големият клас активи в света. Отговорът на втория въпрос е да. Но за да разберем защо, трябва да проучим какво движи инструментите с фиксиран доход на първо място.

Облигациите объркват хората. Купони, криви на доходност, кредитен риск, срочни премии, дюрация. Нищо чудно, че предпочитаме да говорим за акции, недвижими имоти или крипто. Дори богатата на кеш Apple имаше 10 различни корпоративни облигации в обращение, всяка със собствен профил на изплащане, матуритет и доходност. Следващият път, когато обядвате с вашия финансов съветник, помолете го да изчисли доходността до падежа на любимите ви 10-годишни ДЦК. Сервитьор, сметката моля!

Всъщност повечето дребни инвеститори не знаят дали купонните им плащания нарастват или намаляват при по-високи или по-ниски лихвени проценти (те не правят нито едно от двете), или дали са защитени от инфлация (не са). Но вестници като този често ни напомнят, че покачването на доходността на облигациите означава, че цените падат, и обратното. По същия начин винаги ни се напомня за диверсификацията - че облигациите са с по-нисък риск от акциите и следователно комбинацията от двете е разумна.

Аз съм човек на акциите, който е прекарал почти три десетилетия, слушайки колеги, предпочитащи облигациите. Ето моя извод. Да започнем с държавните облигации. Те са с нисък риск, защото, за разлика от вас или мен, правителствата имат монопол върху средствата за насилие - както социологът Макс Вебер се изразява - така че те могат лесно да съберат достатъчно пари, за да се изплатят на инвеститорите. Особено суперсилите.

Следователно купоните ще продължат да постъпват - което прави правителствата сигурни заематели. Стабилната политическа система с дълга история на разумни публични финанси също помага. В такъв случай избягвайте аржентинските облигации. Но уж „порасналите“ нации понякога също прецакват инвеститорите във фиксиран доход. Този риск е една от причините да не притежавам държавни облигации дълго време.

Нашето съвременно убеждение, че никой никога не трябва да страда, означаваше, че развитите нации натрупаха огромни дългове поради финансова криза, нарастващите социални разходи, помощите заради Covid и т.н. Да дължите повече от 100 процента от вашия брутен вътрешен продукт, както е с много страни, обаче не е безпрецедентно. Дори САЩ имаха толкова високо съотношение след Втората световна война.

Има три начина за справяне с големите дългови тежести. Повишаването на данъците или намаляването на разходите са непопулярни мерки. Така остава това, което икономистите наричат „финансова репресия“. Тя може да приеме много форми, но обикновено означава поддържане на държавните разходи по заемите (лихвените проценти) по-ниски от инфлацията, така че дълговете да се свиват в реално изражение. С други думи страните биват подкрепяни от инвеститори балъци, които печелят по-ниска възвръщаемост от облигациите си, отколкото трябва.

Мислите, че не може да се случи? САЩ ограничиха дългосрочните лихвени проценти за девет години до 1951 г. Така намалиха дълговете си до благоприятен размер. Но 10-годишните американски ДЦК не носеха реална печалба в продължение на 40 години след Втората световна война. Директно прехвърляне на богатство от спестителите към Вашингтон. Не е много честно от страна на държавата, нали?

Какво ни говори това? И защо искам да запълня облигационната дупка в портфолиото си? След един от най-бързите цикли на затягане на монетарната политика в историята, аз съм в лагера, който смята, че лихвите се доближават до пика си и следователно доходността ще се понижи през следващата година (тоест цените на облигациите ще се повишат). Последните данни за инфлацията в САЩ подкрепят тази гледна точка. Освен това дългосрочната графика на доходността в Америка показва низходящ тренд.

Цената на парите изглежда става все по-ниска и това е добре за фиксирания доход. ОК, реалната доходност все още е лоша днес, като инфлацията в много страни е над номиналната доходност на облигациите. Следователно трябва да останем бдителни дали правителствата не ни репресират финансово. Но ако лихвените проценти са близо до своя връх, бъдещата възвращаемост (купоните, които получавам, плюс всякакви капиталови печалби) би трябвало да е привлекателна.

Някои може да се чудят защо много облигационни фондове съдържат думата „съвкупен“ в наименованието си. Това е така, защото те притежават комбинация от държавен и корпоративен дълг. Не можем да пренебрегнем втория, тъй като представлява една трета от глобалния пазар на инструменти с фиксиран доход в размер на 130 трилиона долара. Проблемът ми с корпоративния кредит е, че все още не съм видял как този клас активи се справя с нормализираните лихвени проценти. Също така съм малко нервен относно паричните потоци на компаниите, от които се плащат купоните.

Разбира се, доходността на корпоративните облигации сега е повишена, за да отрази тези опасения. Средствата, инвестирани във високорискови кредити на британски компании, например, носят двуцифрена годишна доходност в момента. Изкушаващо, но вече имам голяма корпоративна експозиция чрез фондовете за акции. Може би друг път.

С настоящата статия уведомявам, че ще преместя последния си кеш, който в момента се намира във фонд на паричния пазар в паунди, в държавни облигации - вероятно американски. Знам, че САЩ са подходяща дестинация за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
Инфлацията е жизнено нужна за да намалеят дълговете в реално отношение и ще се задържи още доста години. Вдигане с 0.5% IR, свиване на баланса с 15 млрд на месец това е прах в очите и имитиране на дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
А какъв е тоя комунизъм!!! Държавният сектор е неефективен и не трябвва да получава пари. Защо не се инвестират парите само в частният сектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
Просто и ясно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
"държавните облигации. Те са с нисък риск, защото, за разлика от вас или мен, правителствата имат монопол върху средствата за насилие - както социологът Макс Вебер се изразява - така че те могат лесно да съберат достатъчно пари, за да се изплатят на инвеститорите. Особено суперсилитефинансова репресия. Тя може да приеме много форми, но обикновено означава поддържане на държавните разходи по заемите (лихвените проценти) по-ниски от инфлацията, така че дълговете да се свиват в реално изражение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още