IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната вълна може би пак се люшва към активните стратегии

Макар че основните принципи на пасивния подход си остават в сила, миналото му представяне не гарантира бъдещи резултати

13:17 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Беше се превърнало в общоприето мнение на пазарите, че продължаващият възход на пасивното инвестиране изглежда неизбежно, пише за Financial Times Дан Тейлър, главен инвестиционен директор на Man Numeric.

Тъй като активните инвеститори начисляват такси и плащат трансакционни разходи, те средно ще се представят по-слабо от пасивен бенчмарк. С течение на времето това предимство при възвращаемостта стана толкова очевидно, че доминиращият фактор на американския капиталов пазар днес е пасивният.

Но макар че основните принципи на пасивния подход са логични, миналите резултати не са гаранция за бъдещи резултати. Пасивните стратегии се облагодетелстваха непропорционално от вълната от пари, която се пренасочи към тях от активните.

Оценките за пасивния пазарен дял в САЩ варират между 25 и 50 процента и вътрешен анализ в Man Numeric го потвърждава. Но смятаме, че това подценява въздействието на пасивния подход, посочва Тейлър.

Много мениджъри на акции предлагат стратегии, които са активни, но се придържат до съответния бенчмарк до известна степен. Разглеждайки регулаторните отчети на институционалните мениджъри на фондове за техните вложения, от компанията пресмятат, че активният дял (претеглен според активите) в индекса Russell 1000 е намалял до 35 процента, включително съществен спад през последните пет години.

Казано по-просто, това предполага, че само един от всеки три долара (държани от институционалните инвеститори) се отклонява от претеглен според капитализацията бенчмарк; така че американският пазар може всъщност да е две трети пасивен.

Ние не предполагаме, че това ще (или трябва) да се обърне, но вярваме, че има увеличена възможност за активни инвестиции. Нека започнем с двете най-ясни предимства на пасивното инвестиране: много ниски такси и транзакционни разходи.

Пасивните такси винаги са били много ниски на относителна база и през последното десетилетие са паднали почти до нула за почти всички. Тази конкуренция доведе до намаляване на активните такси (и вероятно ще продължи да го прави).

Освен това, тъй като ликвидността се подобри, трансакционните разходи се понижиха, така че цената на активния оборот е по-малка, отколкото беше преди. Въпреки че пасивното инвестиране все още има предимство, то е значително по-малко, отколкото беше преди две или три десетилетия.

Съществува още едно предимство, което пасивния подход имаше през последните няколко десетилетия и което е малко вероятно да се повтори през следващите десетилетие или две: трилионите долари, които мигрираха от активни към пасивни стратегии.

Morningstar изчислява, че през 2022 г. активните взаимни фондове за американски акции са имали нетни изходящи потоци в размер на 926 милиарда долара, докато пасивните фондове са имали нетен приток от 556 милиарда долара. Това означава, че средно на ден пасивните фондове имат предимство откъм нетен поток за близо 6 милиарда долара (използвайки подобни данни на Morningstar, тази сума е била приблизително 2 милиарда долара през 2021 г.).

Въпреки че е трудно да се определи количествено точно какъв вид нетна полза оказва това на пасивния подход спрямо активния, оценките на Man Numeric са за до 2 процентни пункта годишно като възвръщаемост. Каквото и да е било предимството, с две трети пасивен пазар е малко вероятно историята да се повтори.

Също така вярваме, че инвеститорите трябва да вземат предвид цикличността. Тя изглежда е характеристика на много видове инвестиционни стратегии; доброто представяне води до положителни нетни потоци, което допълнително подпомага представянето. Но това в крайна сметка води до твърде много активи в определена стратегия, което в крайна сметка води до по-лошо представяне.

Пасивното инвестиране все още не достигнало каквато и да е теоретична граница, но когато се включи въздействието на прегръщането на бенчмаркове от активните инвестиционни стратегии, ние вярваме, че то може да се доближава до горна граница. Все по-често пределният долар, инвестиран на пазара, просто купува пазара. Ако някои акции станат ирационално надценени, към тях все повече се насочват пасивни средства.

Относителното представяне на активните мениджъри изглежда показва цикличност, като те преминаха през приблизително десетилетие на проблемна възвръщаемост.

Пасивните инвестиции се възползваха непропорционално от непрекъснатите пристъпи на количествено облекчаване и историческите нива на фискални стимули, при които най-добрата стратегия беше просто да притежаваш пазара и да купуваш при спадове. Една различна пазарна среда може да изисква повече усмотрение и по-малко спокойствие сред инвеститорите в акции.

Докато активните мениджъри изпитваха трудности спрямо пасивните бенчмаркове в края на 90-те години, те се възстановиха доста силно през следващото десетилетие. След десетилетие на скорошно слабо представяне, активните мениджъри изглежда отбелязаха възстановяване през 2022 г. Аномалия ли беше 2022 г. или началото на нов цикъл?

Пасивната стратегия е благодат за средния инвеститор за сметка на активното управление, и с право. Но с наближаването на пика при пасивния подход резултатът изглежда много по-изравнен занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още