IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако потоците към пасивните инвеститори секнат, ще стане страшно

Може да настъпи пазарна катастрофа с мащаба от 1929-1932 г., но със съвременна скорост, пише за Financial Times Карсън Блок

16:36 | 15.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неотдавнашният бум и крах на акциите на GameStop е сигнал за събуждане на регулаторите, че световните пазари и икономики са несигурни и представляват сериозни рискове за политическата стабилност, пише за Financial Times Карсън Блок, основател на Muddy Waters Capital. 

САЩ са нулевият пациент, от когото може да тръгне икономическата зараза по света. GameStop ясно илюстрира, че капиталовите пазари са движени от потоци и позициониране на инвеститорите, а не от корпоративния фундамент.

Основните причини за тази пазарна дисфункция са преобладаването на пасивното инвестиране и ливъриджа, благоприятстван от ниските лихвени проценти. Тази комбинация доведе до гротескни изкривявания при разпределението на капитала, като допълнително задълбочи разделението в обществото на имащи и нямащи.

Все по-очевидният факт е, че не знаем дали правителството ще може постоянно да спасява пазарите. С лихви вече около нулата, традиционните лостове на паричната политика може да не успеят да спасят пазарите и да предотвратят нова депресия.

Усилията за натиск върху късите продавачи изведоха цената на акциите на GameStop далеч над всякаква рационална фундаментална оценка. Компанията поскъпна 23 пъти в рамките на 11 търговски сесии, като тези, които бяха скъсили позицията трябваше да купуват на космически цени, за да покрият задълженията си.

Един от факторите, който направи ефекта от манията по GameStop толкова силен, беше пасивното инвестиране. Около една четвърт от наличните акции на компанията са били собственост на такива инвеститори. Тези фондове работят на автопилот. С навлизането на нови пари те се разпределят, за да се поддържа постоянен баланс между определена комбинация от акции или други активи. Тъй като цената на GameStop се изстреля до нелепи висоти, тези пасивни фондове купуваха, за да поддържат баланса си.

Същите тези явления са голяма част и от историята на Tesla. Непрекъснатите ръстове на акциите, които нямат фундамент, породиха още едно меме - „макции“ (от stonks - неправилно изписване на английската дума stocks, бел. ред.), което подхранва безумни спекулации на дребно.

Изкривяването на цените, причинено от растежа на пасивното инвестиране, едва напоследък бе напълно разбрано, благодарение на работата на Майкъл Грийн от Logica Funds и нарастващ брой учени.

Грийн изчислява, че когато допълнителен долар е поверен на активен мениджър, той има ефект върху съвкупната пазарна капитализация от средно 2,50 долара. Мултипликаторът възниква, защото броят на наличните акции е по-малък от общия брой на акциите в обращение и купувачът често трябва да плати премия, за да накара държателя да продаде. Грийн обаче пресмята, че когато пасивен фонд получи допълнителен долар, автоматичното решение за поддържане на баланса му чрез закупуване пропорционално на пазарната капитализация води до увеличението й с над 17 долара.

Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Още нещо се сещам - при лихва нула и голяма инфлация, как точно ще секнат потоците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 3 години
SPY: YTD Daily Total Return4.93%Къде е балонът?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Централните банки перфектно знаят, че ниските лихви и поддържането на зомби компании ще доведе до огромен балон. Това ще създаде огромна финансова пропаст и .... всяка една криза се използва за промяна на дадена система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Лековата, ,но все пак с интересни неща гледна точка.Всеки тълкува всичко по различен начин. Тук няма да дам безплатни съвети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Зависи кой в какво инвестира. Трябва да имаш от всичко ! Акцийки, злато, крипто, имоти и други. Същевременно е още по хубаво ако можеш да живееш самостоятелно off-grid :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Може да настъпи пазарна катастрофа с мащаба от 1929-1932 г., но със съвременна скорост, пише за Financial Times Карсън БлокНе може, а ЩЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още