IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите преосмислят европейските акции

Към Стария континент вече потичат нови пари от институционални инвеститори, включително такива, които се пренасочват от САЩ

11:00 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Време е да купуваме Европа“ е една от вечните трейдърски идеи, която някакси никога не се реализира, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

Сигурно е, че на всеки няколко месеца ще се появяват стратегически бележки или статии, очертаващи защо инвеститорите смятат, че сега е моментът да инвестират в Европа, и не след дълго европейските акции ще спаднат.

Знам, защото сама съм писала такива няколко пъти. В пример от юли 2021 г. фонд мениджърите говореха с надежда за положителните ревизии на корпоративните печалби в еврозоната, възстановяването й от шока от Covid и по-скромните перспективи за лихвените проценти, отколкото от другата страна на Атлантика. Наред с други неща тези фактори бяха цитирани като причини за добавяне към вече значителния ръст на европейските акции, който беше в сила от първоначалното избухване на пандемията.

Фонд мениджърите не сгрешиха. Към началото на 2022 г. европейският индекс Stoxx 600 беше с около 8 процента нагоре. Проблемът беше следният: никой не предвиди инвазията на Русия в Украйна, която удари пазара. Към края на миналата година акциите бяха с около 6% под началната си точка.

Избухването на войната е, меко казано, екзогенен шок. Никой разумен фонд мениджър не би могъл да го предвиди през предхождащото я лято. Но на глобалните инвеститори може да им бъде простено, че смятат, че Европа просто не си струва като инвестиционна дестинация.

Американският индекс S&P 500 със сигурност имаше тежка 2022 г. Но ръстът му през последните пет години все още е с повече от 50 процента. Никой голям европейски индекс не може да се доближи до това. Разглеждайки доларово базираните MSCI индекси, които премахват валутните ефекти, MSCI Europe е нараснал само с 5 процента, докато Германия е надолу с 13 процента. Ръстът във Франция от 17 процента е приличен, но не в същия мащаб като този на САЩ.

Все пак без съмнение виждате накъде отиват нещата и вече се питате: време ли е да купуваме Европа?

С риск да предизвикат съдбата, много инвеститори смятат, че е време. Всъщност най-добрата стратегия е да скочите в машина на времето, да се върнете обратно към октомври и да купите малко преди момента, в който рисковите пазари по целия свят се покачиха по причини, за които анализаторите все още спорят. Индексът Euro Stoxx 600 се повиши с около 20 процента след този момент.

Ако вашата машина на времето не работи, вие сте изправени пред малко по-сложна задача. Европейските акции вече се оказват най-добрият клас активи в света за 2023 г. Ръстът на Stoxx Europe 600 от началото на годината е към 8%, докато при S&P 500 той е малко над 3%.

Това звездно представяне не е онова, което инвеститорите и анализаторите очакваха. Позициите с понижено тегло или напълно отрицателните залози бяха преобладаващ консенсус за 2023 г. и мениджърите на фондове стояха настрана. Но няколко фактора опровергаха тези настроения и помогнаха на Европа.

Единият е времето. Сега всички сме като метеоролози, мъдро отбелязвайки, че Европа не е замръзнала в рецесионна енергийна криза през зимата, както се опасяваха икономистите. Това очевидно не е особено надежден дългосрочен макроикономически фактор. „Зима има всяка година“, както Сонал Десаи, главен инвестиционен директор във Franklin Templeton Fixed Income, сухо отбелязва. „Топлото време допринесе за липсата на мащабна рецесия и това не е нещо, на което да се уповавате.“ Но тази година проработи.

Озадачаващият глобален подем на световните акции също очевидно помогна. Но може би най-големият тласък дойде от Китай. Неговото по-бързо от очакваното излизане от политиките за нулев Covid „разпали“ цяла Европа, повишавайки търсенето на всичко - от автомобили, през тежката промишленост на Германия, до бастионите на лукса Франция и Италия. То също така помогна за гладката работа на веригите за доставки, от които се нуждае европейското производство.

Германският индекс Dax е близо до рекордно ниво. Френският CAC 40 удари рекорд в началото на февруари. Италия не е пробила на нова територия, но нейният основен индекс е на едно от най-високите нива след финансовата криза от 2008 г. Европейският индекс на компаниите за луксозните стоки на MSCI е нараснал със 17% досега тази година и почти с 50% от октомври насам. Акциите на европейските банки - един от най-избягваните сектори на планетата след дълговата криза в региона - не са близо до славните си дни, но са нараснали с 18% тази година, след като лихвените проценти отново са на положителна територия.

Клаудия Пансери, стратег в UBS Wealth Management, е сред онези, които смятат, че това ще продължи. „Хората преосмислят нещата“, казва тя. „Всички бяха толкова негативни в края на миналата година, очаквайки енергийна криза и огромен натиск върху печалбите.“ Сега идват нови пари от институционални инвеститори, включително такива, които се пренасочват от САЩ към Европа, където оценките са много по-ниски, обяснява Пансери.

Поглеждайки общата картина, това отразява една ключова характеристика в момента. Една от причините САЩ да побеждават Европа по отношение на пазарното представяне в продължение на десетилетия бе големият им фокус върху технологиите, включително акциите на губещи компании, които бяха предпочитани от някои инвеститори, поне докато възвръщаемостта на по-сигурните активи беше малка, ако изобщо съществуваше. Инвеститорите бяха готови да изчакат печалбите да дойдат по-късно. Високата инфлация и агресивното повишаване на лихвите сложиха край на това. Сега, посочва Пансери, оценките на технологичните акции са под въпрос и „много хора искат да намалят експозицията си към растежния сектор“.

Бавният, но стабилен ръст отдавна е това, което Европа предлагаше на инвеститорите, но то никога не проработи в ерата на лесните пари. Може би сега ще се утвърди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още