IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното евро е добро за европейските акции

Положителните фактори за фирмите, които то отразява, компенсират отрицателните

20:00 | 15.09.22 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ефектите от енергийната криза в Европа могат да се видят във всички активи, не на последно място при валутите. Еврото се колебае около паритет с долара, най-ниското ниво от две десетилетия. Паундът се движи около най-ниските нива, наблюдавани в най-лошата точка от пандемията, пише за Financial Times Шарън Бел, стратег за Европа в Goldman Sachs.

Тази сила на долара през последните месеци е отчасти функция на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, но също и на по-голямата устойчивост на икономиката на САЩ или, казано по друг начин, крехкостта на Европа. Средното американско домакинство може да консумира много повече енергия от средното европейско, но за разлика от Европа, САЩ се радват на енергийна независимост.

Въпреки това тези валутни корекции могат да имат някои предимства. Сривът на европейските валути би трябвало да има положителна страна, особено за международните компании с голяма капитализация. Европейският индекс Stoxx 600 получава само 40 процента от приходите си от продажби от самата Европа. Около 25 процента идва от Северна Америка, малко повече от 20 процента от Азиатско-тихоокеанския регион, а останалата част от други нововъзникващи пазари. Всъщност, като отделна страна, САЩ са най-голямата експозиция за листнати европейски компании с голяма капитализация, по-голяма от експозицията към продажбите в Германия и Франция взети заедно.

За международните компании спадът на валутата означава две неща. Първо, продажбите и печалбите, които правите от задграничния си бизнес, когато бъдат прехвърлени обратно във вашата местна валута, вероятно ще изглеждат наистина много добре. Второ, ако произвеждате в Европа и изнасяте в САЩ (и други пазари в долари), би трябвало да откриете, че конкурентоспособността на разходите ви се подобрява. В исторически план всеки 10-процентов спад на европейските валути е добавял около 2 до 3 процента към печалбата на акция на Stoxx 600.

Видяхме ефекта от движението на валутните курсове върху печалбите на европейските компании тази година. Оценките за печалбите на европейските компании с висока експозиция на продажбите към САЩ са се повишили с 10 процента, значително повече от тези на компаниите с по-голяма вътрешна експозиция. Всъщност задграничните печалби на компаниите с голяма капитализация представляват една от причините европейските печалби на акция да останат толкова силни тази година въпреки рязкото влошаване на бизнес и потребителските настроения.

Всъщност, въздействието е още по-голямо в Обединеното кралство. Компаниите от индекса FTSE 100 реализират три четвърти от своите продажби и печалби извън Великобритания, като значителна част от тях са в долари. Инвеститорите също печелят от това, че около 40 процента от дивидентите във FTSE 100 се изплащат в долари. В допълнение към това валутно предимство, фондовият пазар в Обединеното кралство има относително висока експозиция към компании, свързани със суровините, които спечелиха от скока на цените през последните месеци. Ето защо не е изненадващо, че FTSE 100 надмина повечето други международни индекси тази година, въпреки че това не може да се каже за британската икономика.

Но на добрите новини трябва да се гледа умерено. Спадовете на европейските валути са функция от загубата на конкурентоспособност, която регионът понася предвид нарастващите разходи за енергия. Еврото отслабна, но това не подпомогна търговската позиция на Германия, която се влошава.

Освен това по-малките компании и местните компании страдат от по-високи разходи за вложени ресурси и по-ниски маржове. Цената на вносните стоки за германския бизнес се е повишила с 40% в сравнение с нивото от началото на 2020 г. За американския бизнес цената на вносните стоки е нараснала само с 16% за същия период. Нещо повече, спадащите валути означават, че вашите клиенти страдат от по-високи цени поради всичките вносни стоки и енергия в техните потребителски кошници. MDAX, германският индекс за компании със средна пазарна капитализация, е намалял с 26 процента от началото на годината в евро.

Правейки крачка назад, когато европейските валути са силни, инвеститорите често се питат дали това ще бъде пречка за печалбите и конкурентоспособността в региона. Истината е, че европейските валути обикновено са силни, когато икономическият растеж е силен и рисковете са ниски, парите текат към Европа и инвеститорите са ентусиазирани от възможностите. В допълнение, силните валути са склонни да поставят инфлацията под контрол. Това обикновено са подходящи моменти за инвестиране на европейските фондови пазари.

Обратното също е вярно: когато европейските валути отслабват, както се случва тази година, положителният ефект върху конкурентоспособността или ефектът от транслирането на приходите от чужбина не е достатъчен, за да компенсира основните причини за спада на валутите. Тези причини обикновено са слаб растеж и повишени рискове, като суверенни или енергийни проблеми. За повечето инвеститори, фирми и потребители в Европа би било добре дошла новина, ако валутите си възвърнат част от загубените позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Миналата година с 3,50 евро си купувах килограм свински врат без кост, сега за същото ми трябват 5,50 евро.Хляба няма да го споменавам. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Миналата година с200 евро можеше да се купят 1000 кубика,сега с 2000 не могат да купят същите кубици. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Да, ама не е силно - кежаво е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още