IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умните пари стоят встрани от пазарния подем

Перспективата от още повишения на лихвите е реална

13:35 | 31.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Каквото и да ви казват теориите на конспирацията, никой не поставяше микрочип в мозъците на гишето за регистрация на Световния икономически форум (WEF) в Давос, за да осигури перфектна хармония на мненията, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

Консенсусът относно посоката на глобалните пазари в уютно постланите коридори на WEF през януари беше поразителен. Накратко, мисленето сред мениджърите на големите пари е: Не вярвайте на господстващия пазарен наратив.

Пазарите със сигурност започнаха 2023 г. в кипяща форма, с ръст от около 6 процента на борсовия индекс MSCI World още преди края на първия месец. Това води до удивителните 20 процента от най-ниската точка през октомври.

Не за първи път това се подхранва предимно от надеждите, че инфлацията е преминала пика си и че Федералният резерв на САЩ може следователно да намали лихвените повишения, след това да ги спре, а после дори да започне да понижава лихвите, които натежаха на представянето на фонд мениджърите през миналата година. Фючърсните пазари показват, че трейдърите виждат близо 20 процента шанс за снижаване на лихвените проценти до края на годината.

Само защото този наратив е бил погрешен в няколко случая от началото на 2022 г., той не е непременно грешен сега. Но беше трудно да се намери някой в швейцарските Алпи, който да му вярва.

Николай Танген, ръководител на огромния норвежки петролен фонд на стойност 1,3 трилиона долара, е сред тези, които охлаждат оптимизма на пазарите. С нотка на скандинавско откровение той описва как пенливите пазарни условия, произтичащи от глобалната инжекция на монетарни стимули след Covid, са налели много излишна ликвидност на фондовите борси. По думите му представянето на петролния фонд през 2022 г. – 14 процента спад – е един от най-лошите му резултати от създаването, но е щял да бъде по-лош, ако не е било решението да се избегнат някои от новите листвания.

Сега, казва Танген, голяма част от пяната е издухана от пазарите, но инвеститорите трябва да приемат, че Фед може да възобнови повишаването на лихвените проценти и че предстои дълъг, бавен период на ниска възвръщаемост.

Със или без микрочип за контролиране на ума, големите фонд мениджъри са съгласни, че това е вероятен резултат, който много инвеститори не са склонни да възприемат. Инвеститорите като цяло знаят, че този път е различно, че 2022 г. научи всички, че в крайна сметка не разбираме инфлацията и че Фед може да остане настроен ястребово по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни. Въпреки това, те все още се борят да се отърсят от мускулната памет, изградена в предишни цикли.

„Смятаме, че преминаваме от един тип среда, която съществуваше повече от 40 години, към такава, в която инфлацията ще бъде по-променлива, по-вкоренена“, коментира Карен Карниол-Тамбур, съ-главен инвестиционен директор за устойчивостта в Bridgewater Associates, гигантска компания за управление на хедж фондове.

Това ще изисква паричната политика да бъде по-строга за по-дълго време, дори това да нанесе щети на реалната икономика и работните места.

„Пазарът имаше няколко месеца, в които казваше, че може би сме се върнали към нормалното състояние и да не се тревожим“, споделя Карниол-Тамбур. „Не смятаме, че това е правилно.“

Водещият фонд на Bridgewater, Pure Alpha, отчете печалба от 9,5% миналата година, което е приблизително в съответствие с дългосрочната му средна стойност и представяне, за което мениджърите на дълги позиции могат само да мечтаят. Ръстът можеше да бъде по-голям, ако Bridgewater се бе включила в пазарния подем през четвъртото тримесечие. Вместо това тя се придържаше към мнението си, че въздействието на вече агресивните повишения на лихвите все още не се е проявило и че пазарите са прекалено оптимистични.

Джонатан Хаусман, старши управляващ директор за глобалната инвестиционна стратегия на Пенсионния план на учителите в Онтарио (OTPP, на стойност 250 млрд. долара), е относително оптимистичен. За OTPP отговорът е да се опита да погледне отвъд краткосрочните противоречиви сигнали и да търси по-трайни залози като инфраструктура и недвижими имоти. Може да звучи скучно и елементарно, но облигациите - както държавни, така и корпоративни - също са по-примамливи сега, когато доходността нарасна, а рисковете от дефолти все още изглеждат ниски.

Но Хаусман също се съгласи, че инвеститорите трудно се убеждават, че пазарите са в режим на възстановяване. „Настроението е шизофренично“, посочва той. „Сред посветените има усещане, че институциите – Фед и Европейската централна банка – наистина са в това за дългосрочен план, като няма да оставят инфлацията да се развихри. Сърцето ти казва „Мисля, че всичко ще бъде наред“, но главата ти казва „Знам, че тези момчета играят за постоянно“.

С наближаването на края на 2022 г. идеята, че централните банкери могат да потушат възраждането на пазарите през тази година, се разглеждаше като малка възможност с голямо въздействие. Но е ясно, че умните пари приемат тази перспектива на сериозно. Ако сте се втурнали стремглаво към сегашния подем, това трябва да е достатъчно, за да спрете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Too big to fail describes a situation in which a business is so deeply ingrained in an economy that its failure would be disastrous to that economy.https://***.nbim.no/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още