IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как форумът в Давос обвърза геополитическите и енергийните процеси?

България не трябва да търси самоизолация, а интеграция в енергетиката, каза доц. Косьо Стойчев

14:40 | 23.01.23 г.

Световният икономически форум в Давос тази година бе събитие, което пряко обвърза геополитическите и енергийните процеси. Енергетиката започва да взима своя дан в прехода, който ни предстои на глобално ниво. И голямата стойност ще се предопределя от това кой държи енергийните ресурси и произвежда по-добре, кой произвежда по-евтина енергия и кой ще направи това по-бързо, с по-ефективни технологии.

Това коментира доц. Косьо Стойчев, ръководител на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му регионите на планетата ще се конфигурират според това кой ще заложи по-ефективното бъдеще за себе си, „ако успееш да произвеждаш изгодно зелена енергия, ако успееш да имаш активна енергия в момент, в който другите нямат, ако успееш да структурираш система, която при кризи ще бъде по-устойчива. Нанася се още един слой - икономическата, енергийната система трябва да бъдат кризисноустойчиви“, посочи събеседникът.

Според него водещ регион на планетата във всякакъв аспект ще останат САЩ, дори и в момента да изглеждат по някакъв начин изоставащи. „Съединените щати притежават най-голямата акумулация на капитали, знания и хора, които при необходимост имат механизъм за тяхното задействане, даже много по-ефективен от този, който ние имаме в Европа", посочи събеседникът. И допълни, че Зелената сделка не е по-малко амбициозна, но европейският бизнес не е толкова мащабиран.

„Ние нямаме големите конгломерати, които могат дълго време да издържат много нови технологии, преди да достигнат точката на възвръщаемост. Европейските проекти, дори най-големите, остават дребно и средно мащабни“, обясни Стойчев.

По отношение на енергийната стратегия за България, представена от служебното правителство, гостът каза, че "това не е визия, а свободните мисли на някакъв кръг от хора, които виждат енергетиката през тяхното си стъкло".

"Нашата малка страна да твърди, че ще развие някаква енергетика, която ще е абсолютно независима от всички, че ще се самосъздадем тук, на Балканите, е наивно и нереалистично. Целият ни стремеж в ЕС е интеграция и включване в глобалните вериги. Не трябва да търсим самоизолация, а интеграция. През последните няколко години забравихме за това", заяви Стойчев.

Какво ще се случи в енергийния сектор след приключването на войната в Украйна? Трябва ли да се закрият "Брикел", "Марица Изток 3"? В каква посока трябва да се насочи ядрената енергетика на България и защо? 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още