IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съотношението цена/очаквана печалба е по-добре да се казва цена/фантазия

То обикновено е подценено, тъй като знаменателят е по-нисък заради негативните извънредни елементи във финансовите отчети

17:09 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много финансови коментари описват една грешка при прилагането на пазарното съотношение цена към съвкупни печалби, пише за Financial Times Крис Брайтмън, главен изпълнителен и инвестиционен директор на Research Affiliates.

Съотношение цена/очаквана печалба е основателно може би най-разпространеният инструмент за оценка. Обикновено базирано на консенсус от прогнози за печалбите през следващите 12 месеца, съотношението е интуитивно и позволява сравнения между пазари, сектори и в исторически план.

Но често цитираният измерител се основава на заблуда и си остава екстремен по време на рецесия, която изглежда все по-вероятна тази година. Грешката възниква при агрегиране на оценките на анализаторите за бъдещите оперативни печалби на отделните акции в широк пазарен множител цена/печалба.

Такива изчисления се основават на доста разумно първоначално предположение. По-подходящата мярка за печалбата на отделните акции за инвеститорите е очакваната оперативна печалба. Това са печалби, изключващи еднократни, извънредни позиции в отчета за приходите и разходите и приноса на преустановени дейности, които няма да бъдат част от бъдещите печалби. Извънредните елементи могат да бъдат положителни или отрицателни и могат да включват всичко - от разходи за съкращения на персонала до печалба от продажба на активи.

По този начин анализаторите пресмятат съотношението цена/печалба на акциите, като използват прогнозни оперативни печалби за следващото тримесечие или следващата година. Заблудата се появява, когато пазарните стратези обобщават оценките на анализаторите за отделните акции в обща оценка за пазарните печалба и съотношение цена/печалба. Защо?

Компаниите избират да изключат много повече отрицателни извънредни елементи, отколкото положителни, което кара някои да описват оперативните печалби като „печалби преди каквото се е объркало“.

Разбира се, стратезите вероятно знаят, че всяка година някои компании ще разкриват неочаквани спадове в печалбите, включително някои наистина ужасни загуби, потискащи отчетените печалби на тези компании и съвкупния пазар. Почти невъзможно е обаче да се знае кои конкретни компании ще направят това през някоя следваща година.

Това означава, че оценките за съвкупните очаквани печалби по подразбиране приемат, че в бъдеще няма да има негативен ефект от неизбежните извънредни елементи, които преобладаващо са склонни да бъдат отрицателни.

Данните, предоставени от S&P, показват, че общите нетни печалби на индекса S&P 500 през последните 34 години са били с 13 процента по-ниски от общите оперативни печалби. И както беше отбелязано по-рано, тази разлика се разширява значително по време на рецесии.

През 2001 г. и 2002 г. оперативните печалби на пазара - като използваме компаниите от индекса S&P 500 - надхвърлиха нетните печалби съответно с 57 процента и 70 процента. През 2008 г. разликата беше 233 на сто, а през 2020 г. е 30 на сто.

След избухването на пандемията от Covid-19 отчетената обща печалба падна чак до 94 долара на акция, като през 2021 г. се възстанови до 198 долара. За 2022 г. се очаква тя да се понижи с 9 процента до 181 долара. Не е изненадващо, че оперативните печалби надхвърлиха нетните печалби за тези последни три години, съответно с 30% през 2020 г., 5% през 2021 г. и вероятно 10% през 2022 г.

Към средата на тази година всички компании от S&P 500 ще публикуват своите финансови отчети за 2022 г. Дотогава общата нетна печалба вероятно ще падне под днешната оценка. Когато тези окончателни отчетени числа станат налични, печалбите за 2022 г. на S&P 500 вероятно ще са намалели с повече от 10 процента спрямо 2021 г. Никой няма да забележи или да го е грижа.

Стратезите сега съсредоточават вниманието си върху прогнозите за печалбите за 2023 г. Още веднъж, тези изключително оптимистични оценки за ръста на пазарните печалби игнорират всички „еднократни“ загуби, които много компании ще докладват тази година.

Така че S&P отчита съвкупни прогнози на анализаторите за оперативните печалби за 2023 г. от 226 долара на акция, 13 процента ръст спрямо 2022 г. Това се превръща в текущо пазарно съотношение цена/очаквана печалба за S&P 500 от 17 пъти.

Но ако приемем, че действителните отчетени печалби за S&P 500 през тази година просто ще съответстват на нивото от 181 долара за 2022 г., тогава текущото съотношение цена/очаквана печалба е 21.

Ако имаме рецесия, както мнозина сега очакват, печалбите на S&P 500 може да спаднат. Ако отчетените печалби за тази година намалеят само с 20 процента спрямо нивата от 2022 г. (много по-малко отколкото при средната рецесия), тогава сегашното съотношение е 26, което едва ли е изгодно.

Ето защо ние наричаме пазарното съотношение Р/Е, базирано на агрегиране на прогнозите за бъдещите оперативни печалби на отделни акции, съотношение цена/фантазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още