IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ ще започнат да намаляват заради по-ниските доходи

Представители на института Brookings предупреждават за опасност от влошено финансово здраве

15:49 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските потребители продължават да харчат както през 2021 г., но това скоро ще се промени, тъй като парите им вече свършват, показват данни на института Brookings, цитирани от Bloomberg.

Ръстът на реалните доходи се е забавил до нива под тези отпреди пандемията, сочи докладът, публикуван във вторник от Уенди Еделберг, директор на проекта Хамилтън, и Софоклис Гулас, сътрудник в мозъчния тръст под ръководството на Brookings.

В същото време потребителите са запазили навиците си за харчене отпреди няколко години, когато принудителната липса на активност и плащанията на държавни помощи по време на пандемията подкрепиха спестяванията им.

Голяма част от тези средства, натрупани от 2019 г. насам, са били изхарчени до първото тримесечие на тази година, твърдят авторите. Междувременно личното потребление, коригирано спрямо инфлацията, се е възстановило в най-голяма степен от началото на годината, показват данни на Бюрото за икономически анализи.

„Ако тенденцията при разходите на домакинствата се запази такава, каквато е сега, и ако все по-често започнат да покриват разходите си чрез заеми, финансовото здраве може да се влоши обезпокоително“, коментират анализаторите.

Домакинствата отчетоха „забележителни“ ръстове на реалното си благосъстояние в началото на пандемията, като процентът на личните спестявания се повиши до над 30% по време на блокадите заради пандемията, когато правителството на САЩ осигури фискална подкрепа в размер на милиарди. Оттогава насам процентът на спестявания е намалял до 4,6% през май и до 3% миналата година, приближавайки се до най-ниските си нива отчетени някога, пише в доклада. Отстъплението на фондовия пазар и по-слабият ръст на доходите отнеха първоначалното увеличение на благосъстоянието, а влошаването на финансовото състояние настъпи по-бързо при домакинствата, които не принадлежат към европеидната раса, както и тези с по-ниски доходи.

Реалното богатство на домакинствата е нараснало до около 15 трлн. долара по време на текущия бизнес цикъл, който започна през 2019 г., но в края на 2021 г. бе достигнало 27 трлн. долара. И докато богатството на домакинствата в квинтила с най-високи доходи се е увеличило със средно около 300 хил. от началото на пандемията, състоянието на хората в долния квинтил е нараснало с 8500 долара, показват данните от доклада.

Силата на разходите на американците озадачи анализаторите.

Тази тенденция „е изненадваща, като се има предвид слабостта на реалните доходи, помрачените потребителски настроения, умерените ръстове на благосъстоянието от 2019 г. насам и нарастващите дългови задължения“, пишат те.

Анализаторите предупреждават, че домакинствата вероятно ще изпитват все по-големи трудности при плащането на задълженията си и задоволяването на основните домакински нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още