IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank увеличава изплащанията за акционерите след ръст на приходите

Приходите за трите месеца до септември са се увеличили с около 3% спрямо година по-рано до 7,13 млрд. евро – в унисон с очакванията на анализаторите

12:12 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Deutsche Bank AG планира да ускори изплащанията за акционерите си, след като по-големите приходи от корпоративното банкиране и притокът на депозити компенсираха по-слабите резултати от търговия през третото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Приходите за трите месеца до септември са се увеличили с около 3% спрямо година по-рано до 7,13 млрд. евро – в унисон с очакванията на анализаторите. От кредитора посочват, че това го поставя на път да достигне 29 млрд. евро за годината, което е в горния край на прогнозирания диапазон.

Deutsche Bank също така съобщи, че има възможност за изплащането на допълнителни 3 млрд. евро в капитал, след като подобри разпределението на активите си и регулаторните ефекти се оказаха не толкова сурови, колкото предварително се смяташе.

„Значително подобрихме капиталовата си прогноза“, коментира главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг в позиция. „Това ни дава пространство да инвестираме в разрастването на нашия модел на международна банка, още да подобрим възвръщаемостта и да увеличим и ускорим разпределянето към нашите акционери“, допълни той.

Зевинг обеща да увеличи приходите, като в същото време поддържа разходите под контрол, опитвайки се и да спази обещанието да върне 8 млрд. евро на акционерите в рамките на пет години. И макар растящите лихвени проценти да помогнаха с компенсирането на забавянето при търговията през последните тримесечия, високата инфлация, инвестициите за подобряване на одитния контрол и спорният успех на IT проект в звеното за клиенти на дребно усложняват ситуацията.

Някогашният двигател на растежа на Deutsche Bank, звеното за търговия с книжа с фиксирана доходност, изостава от американските си конкуренти през третото тримесечие. Приходите спадат с 12% спрямо 1,1% ръст при най-големите банки на Wall Street. Германската компания обаче все пак постига по-добри резултати от 26-процентния спад в британската Barclays, отчетен във вторник.

Над трикратното увеличение в консултантския бизнес при сключване на сделки и емитиране на акции и облигации не бе достатъчно да компенсира по-слабата търговия, защото този сегмент на кредитора е относително малък. По-рано този месец Deutsche Bank приключи придобиването на британския корпоративен брокер Numis в опит да подсили консултантския си бизнес.

Зевинг иска да подкрепи и приходите от такси, за да компенсира очаквано забавяне при приходите от лихви, тъй като повечето централни банки изглежда стигнаха пика на серията от лихвени повишения, която позволи на кредиторите да печелят повече от отпускането на заеми, плащайки относително малко по депозитите.

При корпоративното банкиране, което компенсира забавянето при търговията тази година, се отчита ръст на приходите с 21%, докато частното банкиране, където са и операциите на дребно, отчете ръст от около 3%.

Клаудио де Санктис, който отговаря за частното банкиране, работи по подобряване на германските операции на дребно в опит да намали разходите и подобри растежа, съобщи по-рано Bloomberg. Но вълна от клиентски оплаквания след мигрирането на две IT системи принуди подразделението да разпредели повече персонал към този бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още