IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърският бизнес на Deutsche Bank засенчва този на конкурентите от Wall Street

Кредиторът предостави малко по-оптимистична перспектива за целогодишните приходи, като каза, че вероятно те ще бъдат в горната част на прогнозния диапазон

12:11 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Deutsche Bank AG преодоля забавянето на търговията по-ефективно, отколкото очакваха анализаторите, предоставяйки първата индикация за това как се справят европейските инвестиционни банки в предизвикателното за бизнеса второ тримесечие, съобщава Bloomberg.

Търговията с инструменти с фиксирана доходност, която е най-големият източник на приходи за германския кредитор, отбеляза спад от 10% през второто тримесечие, отчитайки по-умерено понижение спрямо повечето големи банки на Wall Street, където средният спад достига 13% спрямо същото тримесечие на 2022 г.

Междувременно разходите на Deutsche Bank нарастват с 15 на сто, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор Кристиан Сюинг обеща да увеличи допълнително приходите и рентабилността, като обяви късно вечерта във вторник обратно изкупуване на акции на стойност 450 млн. евро, опитвайки се да повиши цената на акциите на банката. Но забавянето на търговията и признаците, че покачването на вече високите лихвени проценти може би започва да отслабва, усложниха това предизвикателство и принудиха кредитора да балансира инвестициите с повече намаления на разходите.

През април Deutsche Bank обяви планове да съкрати около 800 висши служители в бек офиса, само ден преди да се договори да купи британската корпоративна брокерска компания Numis Plc в първата голяма сделка на Сюинг като главен изпълнителен директор.

В сряда германският кредитор предостави малко по-оптимистична перспектива за приходите за цялата година, като каза, че вероятно ще бъдат в горната половина на прогнозния диапазон, като импулсът при корпоративното банкиране компенсира малко по-слабите перспективи при инвестиционния бизнес. Сега обаче Deutsche Bank очаква разходите леко да се увеличат поради по-високите съдебни разходи и въздействието на сделката с Numis.

„Ние работим в среда със значително нарастващи цени, което е друга причина, поради която трябва да поддържаме строга дисциплина, когато става дума за нашите разходи“, изтъква Сюинг в съобщение до служителите на банката. „Това е единственият начин да създадем финансова свобода на действие, за да продължим да инвестираме в нашия бизнес и в бъдещ растеж“, добавя той.

Главният изпълнителен директор на германския кредитор Кристиан Сюинг. Снимка: Bloomberg L.P. Главният изпълнителен директор на германския кредитор Кристиан Сюинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Сделката с Numis, най-голямата за Deutsche Bank от 2009 г. насам, е залог в размер на 410 млн. паунда с надеждата, че консултантските и застрахователните компании ще се възстановят от спада в цялата индустрия.

Deutsche Bank заяви, че очаква приходите от обработка на кредити и консултантски услуги да нараснат значително тази година, тъй като продажбите на дългове се възстановяват.

Германският кредитор предупреди миналия месец, че приходите от търговия през второто тримесечие може да спаднат между 15% и 20%, въпреки че Сюинг също посочи, че очаква бизнесът да се подобри през второто полугодие, като инерцията се върне, след като САЩ решиха проблема с тавана на дълга.

За да компенсира забавянето при търговията, главният изпълнителен директор се фокусира върху корпоративното и частното банкиране. Корпоративният бизнес отчете 25% скок на приходите през тримесечието, докато частното банкиране записа ръст от 11%.

Междувременно се увеличават признаците, че покачването на лихвените проценти, които стимулираха растежа на тези бизнеси в рамките на Deutsche Bank, започва да оказва спирачен ефект. Търсенето на заеми сред компаниите в еврозоната се е сринало до историческо дъно през второто тримесечие.

Сюинг си постави за цел да постигне 10% възвръщаемост на собствения капитал (RoTE) до 2025 г., като наскоро посочи, че заемодателят може да надхвърли този таргет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още