IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски площи в Европа се забавят

Миналата година беше рекордна за пазара

14:31 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Обемът на инвестициите в търговски имоти в Европа достига 39 млрд. евро за първите девет месеца на годината. Това е с 23% по-малко спрямо същия период на миналата година, която беше рекордна за пазара, показват данни на BNP Paribas Real Estate, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

През последните 12 месеца обемите достигат 60 млрд. евро спрямо 70 млрд. евро за предходния 12-месечен период, показват данните.

Благодарение на някои сделки се отчита трикратен ръст на обемите на пазарите в Ирландия и двукратен – в Полша.

Трите най-големи пазара – Германия, Великобритания и Франция, събират половината от инвестициите в търговски имоти в Европа, показват още данните на компанията.

Що се отнася до наемите на търговските площи, недостигът на предлагане на първокласни магазини подкрепя умерения им ръст. Това обаче продължава да оказва натиск върху доходността от инвестициите.

За последните 10 години наемите на първокласните търговски площи в Лондон – най-скъпият пазар в Европа, са нараснали четири пъти, отчита компанията. В Париж – вторият най-скъп пазар на търговски площи на Стария континент, ръстът е двоен за същия период от време.

Компанията подчертава, че световната икономика се изправя пред сериозни рискове и несигурност. Ръстът на еврозоната се очаква да достигне 1,5% през тази година, като вероятно през 2017 г. ще се усети по-широкото въздействие на Brexit.

В повечето европейски икономики растежът продължава бавно да се подобрява, като от западноевропейските държави най-силен е той в Испания, Германия и Франция, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още