IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите на Острова отчитат първи ръст след вота за Brexit

Рисковете пред пазара като цяло все още не са изчезнали напълно

13:18 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Цените на бизнес имотите във Великобритания са обърнали тренда през октомври, показва индексът на IPD, съобщава Ройтерс.

Това е първият ръст на индекса след референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), отбелязва информационната агенция.

Цените на бизнес имотите на Острова отчитат ръст от 0,07% през октомври, след като от юли до септември отчитаха спадове, показва индексът на IPD. Индексът за октомври е изчисляван на базата на 3 180 имота с обща капиталова стойност над 45 млрд. паунда.

Цените на офисите отчитат ръст от 0,15%, като цените на офисите в лондонското Сити растат малко по-бързо от средното – с 0,16%, показват още данните.

Пазарът на бизнес имоти във Великобритания, който се оценява на 900 млрд. паунда (1,1 трлн. долара), беше една от първите жертви на референдума за членството на страната в ЕС.

Заради масови тегления на инвеститори отворени фондове за инвестиции в имоти с обща стойност на активите над 18 млрд. паунда прекратиха временно обратните изкупувания, докато си осигурят ликвидност.

Част от фондовете вече възобновиха дейността си, след като продадоха активи, за да удовлетворят исканията на инвеститорите. Строителни компании междувременно решиха да завършат проектите си, които временно „замразиха“ заради решението за Brexit.

Същевременно финансовите резултати на една от най-големите компании за имоти във Великобритания - Land Securities, показват, че рисковете пред пазара като цяло все още не са изчезнали напълно.

Компанията обвинява резултатите от референдума за Brexit за загубата в размер на 95 млн. паунда (118 млн. долара) за шестте месеца до края на септември. За сравнение, за същия период на миналата година групата имаше печалба от 708 млн. паунда.

Компанията е отписала 1,8% от стойността на активите си за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още