IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се готви за масово блокиране на VPN-и до 2018 г.

Решението е свързано с вътрешните политически битки в страната, твърдят анализатори

20:02 | 11.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще блокира напълно достъпа до по-голямата част от световния интернет, като част от кампания, която има за цел да потиска дисидентите и да запази властта на Комунистическата партия. 

Правителството е наредило на трите телекомуникационни компании в Китай да блокират напълно достъпа до виртуални частни мрежи (VPN) до февруари 2018 г., писа Bloomberg News, позовавайки се на анонимни източници.

Трите интернет доставчика са China Mobile, China Unicom и China Telecom, като всичките са държавна собственост.

Китай налага най-голямата интернет цензура в света, като блокира достъпа до хиляди уебсайтове, включително до Google, Facebook, Twitter и Instagram. Интернет контролът обхваща новини и коментари, които отправят критики към Комунистическата партия.

Но милиони китайски граждани успяват да заобиколят системата за цензура, известна като Great Firewall, използвайки VPN. По този начин те успяват да си осигурят достъп до всеки уебсайт в света, пише Guardian.

Най-новата директива идва в момент, в който Китай се подготвя за политическа среща в Пекин в края на 2017 г., докато различните фракции в правителството се борят за надмощие. Освен това се случва на фона на 14-месечната „чистка“ на интернет услугите, обявена през януари. Тя е част от усилията на президента Си Дзинпин във връзка с т.нар. „интернет суверенитет“.

„Това е засилена форма на интернет контрол и показва, че има безпрецедентно бързане и отчаяние от най-високопоставените в правителството“, коментира Сяо Циан, професор, фокусиран върху цензурата в Китай, който преподава в Университета на Калифорния в Бъркли. „Става дума за борба на най-високо политическо ниво, а отделните фракции използват интернет като бойно поле“.

По думите му, ако опонентите на Си не могат да разпространяват информация в Китай, това е заради системата за цензура, ето защо те се насочват извън Китай, а след това „информацията е филтрирана обратно“.

Според Сяо през следващите месеци властите ще засилят репресиите в интернет.

„Винаги е имало контрол, но този ще бъде на друго ниво“, коментира той.

Забраната за VPN-и ще бъде удар за академичните среди, за разработчиците на софтуер и чуждестранните компании. От години китайските учени се оплакват от липсата на адекватен достъп до чуждестранни списания и възможности за общуване с университети в цял свят. Разработчиците пък разчитат на код, пазен в уебсайтове, базирани извън Китай.

От своя страна, чуждестранните компании в Китай използват VPN, за да си осигуряват данни или да комуникират с централите си. Все още обаче не е ясно дали забраната ще засегне корпоративните VPN-и.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
be_google
преди 6 години
За мен такива статии са част от хибридната война на ФАЩ срещу държави, които не позволяват на америка да прави каквото си иска. Ибай и Амазон що не са блокирани?!!! Гледат си търговията и не се занимават с пропагнда и преврати.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
be_google
преди 6 години
някои от споменатите сайтове са доста зловредни и донесоха до кървави преврати вместо до демокарция! В един нормален свят те не биха имали място.....жалко за милиони жертви- морални и физически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Изобщо възможно ли е такова блокиране? Не съм специалист, но доколкото знам всеки компютър може да стане VPN сървър, значи какво, ще трябва да блокират всички чужди IP-та? Надявам се някой който разбира от мрежи да си каже мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още