IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече официално: Wal-Mart купува Jet.com за 3,3 млрд. долара

Това ще е най-голямата сделка за Wal-Mart след придобиването на търговеца на дребно Massmart Holdings Ltd. от Южна Африка за 2,3 млрд. долара

16:58 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Склад на&nbsp;Jet.com. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Склад на Jet.com. Снимка: Getty Images News

Най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart Stores Inc. заяви официално, че ще придобие своя онлайн конкурент Jet.com Inc. за около 3,3 млрд. долара. За преговорите, които са били в ход от няколко седмици, първи писа Wall Street Journal пред няколко дни

С хода Wal-Mart ще се конкурира по-добре със своя конкурент Amazon.com и други големи онлайн търговци.  

Wal-Mart ще плати 3 млрд. долара в кеш, част от които ще бъдат платени по-късно във времето, както и допълнителни 300 млн. долара под формата на акции. Финансовите консултанти на Walmart по сделката са Allen & Company и J.P. Morgan Securities LLC.

И докато двата бранда Wal-Mart и Jet.com ще бъдат съхранени като отделни канали, а сайтът за онлайн търговия на веригата Walmart.com ще продължи да се развива самостоятелно, те ще споделят ноу-хау. 

Трансакцията ще е най-голямата сделка за Wal-Mart след придобиването на търговеца на дребно Massmart Holdings Ltd. от Южна Африка за 2,3 млрд. долара през 2010 г. Същевременно това ще е знак, че изпълнителните директори на търговеца на дребно са склонни да инвестират значителна сума, за да настигнат изоставането в онлайн сектора от Amazon. Cдeлĸaтa щe е и нaй-гoлямaтa в cфepaтa нa oнлaйн пpoдaжбитe за САЩ. Досегашният рекордьор бe пpидoбивaнeтo нa интepнeт плaтфopмaтa Zulіlу oт QVС зa 2,4 млрд. дoлapa, припомня Bloomberg.

Jet.com е основана през миналата година от Марк Луър като технологичен стартъп. На своите клиенти, които плащат такса от 50 долара на година, търговецът предлага големи намаления за предлаганите продукти. Три месеца след старта си сайтът се отказа от стратегията си за налагане на тази начална такса.

Jet се опитва да подкопае цените на Amazon с огромен пазар, който ще изисква финансиране за милиарди долари, както и с план, който разчита повече на доставчици, а не на собствен склад с инвентар. Една част от стратегията за растеж на компанията от ранния ѝ период се основаваше на приемане на поръчки за продукти, които не продава реално, препредавайки поръчки от името на своите клиенти към други сайтове.

Често Jet купуваше стоката на по-висока цена, отколкото я продава, като същевременно поема и сериозни транспортни разходи. Компанията обаче се отказа от тази практика.

Wal-Mart от своя страна не успява да се конкурира успешно в онлайн сферата с Amazon, който се радва на 50% по-висока пазарна капитализация. Продажбите в онлайн подразделението на Wal-Mart достигат почти 14 млрд. долара, или 3% от приходите в размер на 482 млрд. долара, през миналата година. Приходите на Amazon възлизат на 107 млрд. през миналата година, включително и от бизнеса с уеб услуги.

Акциите на Wal-Mart се повишават с 0,7 на сто до 74,25 долара за брой в предборсовата сесия в понеделник. 
  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още