IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo си взема сбогом с интернет бизнеса?

Бордът на директорите може да обсъди продажба на основния бизнес и наследник на Мариса Майер, твърди WSJ

08:14 | 02.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Yahoo скоро може да се раздели и с шефа си Мариса Майер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Yahoo скоро може да се раздели и с шефа си Мариса Майер. Снимка: Ройтерс

През следващите няколко дни може да бъде решена съдбата на Yahoo. Бордът на директорите, който ще заседава от сряда до петък, може да обмисли драстични опции. Наред с други неща, в дневния ред е включена и възможността за търсене на купувач за изпадналия в затруднение интернет бизнес на Yahoo, свързан с рекламите в търсачката и дисплейните реклами, съобщава Wall Street Journal.

В допълнение към тази тема ще бъде обсъдено дали оценяваният на около 30 милиарда долара дял в китайския онлайн търговец на дребно Alibaba да бъде отделен, както бе планирано. Възможно е и все още разделяне на двете области, съобщава вестникът.

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер от месеци е под натиск. За повече от три години начело на изпадналия в затруднение концерн тя не успява да постигне обрат. От началото на годината акциите загубиха около 33 на сто от стойността си.

Приходите през 2015 г. вероятно ще бъдат с осем процента по-ниски спрямо предходната година. И редица поглъщания не могат да променят това. Конкурентите като Facebook и Google междувременно увеличават преднината си.

Също така напоследък се роят спекулациите за възможни наследници за Майер. Отново и отново тя посочва, че обратът ще отнеме време. Но инвеститорите са нетърпеливи. Редица висши мениджъри напуснаха концерна през последните месеци и увеличиха така допълнително натиска над Майер.

Едва през септември тя понесе нов тежък удар. Майер бе планирала да отдели дела в Alibaba в отделно предприятие. Това би бил изгоден за акционерите от данъчна гледна точка модел. Но американските данъчни власти изразиха публично съмненията си и намекнаха, че плановете може да не бъдат одобрени.

Yahoo не коментира материала на WSJ. Акциите се изстреляха в следборсовата сесия със 6%. 

Засега не е ясно дали Майер ще продължи да е начело на компанията. Критично настроеният голям акционер Starboard принуди наскоро Yahoo да се откаже от плановете за разделяне, за да разпредели приходите от него сред акционерите. Следващите дни ще внесат яснота по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
може да отворят някой щанд за дюнери или месарница ... те са силна фирма или да се дадат за някой лев на китайците :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
с мениджърстване се занимават. от статията оставм с чувство че загубата на висши мениджъри е един от най-големите им проблеми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 8 години
освен с този бизнес с какво друго се занимават?не е ли време да се пускат кепенците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още