IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дядо Коледа е пред банкрут

Само четири месеца преди Коледа офисът на добрия старец е затънал в дългове

17:14 | 21.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Има четири месеца до Коледа, но Дядо Коледа има само седмица, за да се разплати със своите кредитори, пише Bloomberg.

Свиването на финландската икономика повлия негативно на Dianordia Oy, компанията, която предлага на децата от цял свят да се срещнат с добрия старец. Само четири месеца преди Коледа фирмата е изправена пред банкрут, тъй като не успява да плаща дълговете си.

Проблемите започнаха, след като туристите от Гърция, Италия, Испания, а след това и от Русия, прекратиха посещенията си, коментира главният изпълнителен директор на Dianordia Oy Ярмо Кариниеми. Компанията управлява офиса на Дядо Коледа в Лапландия.

"Състоянието на световната икономика доведе до големи промени в нашия бизнес“, коментира Кариниеми. По-голяма част от дълговете на компанията – около 200 хил. евро, са за данъци.

Кариниеми твърди, че компанията му „все още не е банкрутирала и ние сме уверени, че ще бъде открито решение“.

След появата на новина за потенциалния банкрут служителите на Дядо Коледа са отдадени на идеята да подчертаят, че селото е отворено за бизнес, както обикновено. "Въпреки настоящите новини, нека продължим да се усмихваме и да работим за едно по-добро бъдеще. Нещата ще се променят, имаме една седмица да го направим“, публикуваха помощниците на Дядо Коледа във Facebook.

Тежкото положение на добрия старец е пример как финландските компании се борят да оцелеят на фона на икономическия спад. Moody's Investors Service твърди, че Финландия е изправена пред четвърта година на свиване на икономиката, който застрашава първокласният ѝ рейтинг AAA.

Премиерът Юха Сипила твърди, че единственият начин Финландия да се възстанови е да намали производствените цени. Синдикатите вече отхвърлиха предложенията за намаления на заплатите и двете страни не успяха да постигнат компромис.

Междувременно компаниите продължават да бъдат нестабилни, След като станаха свидетели на срива на индустрията с потребителска електроника, водена някога от Nokia, финландците сега наблюдават как печатарският бизнес, който също се свива, не успява да устои на цифровизацията.

Минната компания Talvivaara Oyj ше получи финансова инжекция, за да се задържи на повърхността, заяви Министерството на икономиката този месец.

Ако Дядо Коледа фалира, това би лишило финландските политици от място, което те често използваха, за да забавляват високопоставените си гости.

Преди конфликта в Украйна Русия носеше около 20 на сто от приходите на Dianordia. Сега делът им се е свил до малко под 15%, твърди Кариниеми. Посетителите от Япония генерират около 18% от приходите, а германците, французите и англичаните носят съответно по 10 на сто.

„В момента имаме проблеми. Световните проблеми се отразяват на нашия бизнес“, коментира Кариниеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още