IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници с най-голям спад от 2009 г. насам

Намаляването на търсенето в Китай и Хонконг се пренася и в други азиатски страни

14:04 | 20.10.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Износът на швейцарски часовници отбелязва най-големия си спад за тримесечие от 2009 г. насам, докато индустрията е засегната от силния франк и от факта, че спадът в търсенето в Китай и Хонконг започна да се разпростира из цяла Азия, пише Bloomberg.

Стойността на доставките е спаднала със 7,2% през третото тримесечие, коригирани спрямо броя на работните дни, обявиха от митническите власти в изявление. Износът спадна с 2 на сто през първите девет месеца на година до 15,8 млрд. франка (16,5 млрд. долара) според Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

Данните „хвърлят сянка върху перспективите за годината“, коментират от организацията.

Тенденцията към спад на търсенето в Хонконг и Китай се разпространява и към други азиатски пазари като Сингапур, Южна Корея и Тайван, натежавайки над индустрията, която формира една десета от износа на Швейцария.

Ръководителите на местните компании за часовници са най-песимистично настроени за последните четири години, а все по-голяма част от тях виждат заплаха в лицето на умните часовници, сочи доклад на Deloitte от миналия месец.

Миналата година търсенето от Хонконг и Китай формира една четвърт от износа на швейцарски часовници. Износът към САЩ, вторият най-голям пазар, се сви с 18% през септември, което е най-големият месечен спад за последните пет години.

„Основната причина за спада са китайците, чието търсене намаля на местно ниво в Хонконг и континенталната част на Китай, а сега очевидно и на глобално ниво, тъй като те не купуват толкова много часовници, докато пътуват“, коментира Патрик Швендиман, анализатор на Zuercher Kantonalbank в Цюрих. „Най-голямото ми притеснение е как ще се развие всичко това: дали ще е временно или ще се влоши?“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Мармотите за безпари бачкат, все ще са на кирия :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Trustcrusher
преди 8 години
Както се казва " 'га кълва фъстъци, не рева...!". През последните десетилетия си увеличиха цените на часовниците в гротескни мащаби и после "нямало търсене". Ми няма....те повечето марки вече и за средната класа не са достижими, ако си ги купува човек по официален път. Да живеят микробрандовете - същото качество на 15-20 пъти по-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Търсенето на диаманти в Китай ще расте по-бързо от това в целия святПродажбите на диаманти в азиатската страна ще се увеличават с 8% годишно според Rio Tinto Grouphttp://***.investor.bg/zoom/355/a/tyrseneto-na-diamanti-v-kitai-shte-raste-po-byrzo-ot-tova-v-celiia-sviat-204417/----------------------------------------------------------------------------те други "***" си купуват .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
нема нема не се притеснявай ше падне банковата тайна и даже и те нема да останат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
шоколада върви ли?да не останат едните банки накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
шоколада върви ли?да не останат едните банки накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още