IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските производители на часовници са песимистично настроени за годината

Опасенията им са свързани с умните часовници

21:44 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителите на швейцарските компании за часовници са в най-песимистичното си настроение за последните четири години, тъй като виждат все по-голяма заплаха в лицето на умните часовници и в скока на франкa, сочи доклад на Deloitte.

Компанията разкри, че 41% от ръководителите са негативно настроени към предстоящото през следващите 12 месеца, докато 14% гледат позитивно напред. Данните са от проучване, публикувано във вторник, пише Bloomberg.

Това е първият път от 2012 г. насам (когато стартира годишното проучване), в който негативизмът надделява над оптимистичните нагласи, посочват от Deloitte.

"Швейцарската индустрия за часовници се намира в повратна точка“, коментират още от компанията.

Създателите на часовници в Швейцария се борят със свиването на китайския пазар, след като правителството започна антикорупционната си кампания в края на 2012 г. Скокът на франка тази година също повлия на настроенията, като 69% от ръководителите на компании в бранша посочват този фактор като най-голям риск за индустрията.

Швейцарските брандове склониха да добавят електронни функции на своите продукти след появата на Apple Watch в магазините в страната през юни. От своя страна Apple също се опитва да навлезе в индустрията с луксозни стоки, а доказателството за това е съвместната ѝ работа с Hermes за направата на каишки за Apple Watch.

Цените на акциите на Richemont и Swatch отбелязаха спад от съответно 20% и 18% през тази година.

Друго проучване на Research Now показа, че повече от 60% от китайските потребители планират да си купят умен часовник през следващата година. Проучването на Deloitte е направено сред повече от 50 мениджъри по-рано тази година, докато това на Research Now обхваща 300 души в Китай, Франция, Италия, Япония, Швейцария и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още