IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Пазарът на изкуство се нуждае от регулация

Toй се използва за избягване на данъчното облагане, посочва икономистът

13:01 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на изкуство се нуждае от регулация, защото страда от прането на пари, укриването на данъци, търговията с вътрешна информация и манипулирането на цените, твърди икономистът Нуриел Рубини.

По думите му пазарът трябва да се регулира сам или да бъде външно регулиран, защото има слабости, каквито не са допуснати на другите видове финансови пазари, пише Financial Times.

"Независимо дали ни харесва или не, изкуството се използва за избягване на данъчното облагане“, твърди Рубини. „То може да се ползва и за пране на пари“.

Според него много хора се възползват от тези възможности.

Директорът на Victoria and Albert Museum в Лондон – Мартин Рот, посочва, че пазарът на изкуство e различен от света на музеите. Той също говори за „пране на пари“.

„В крайна сметка това е просто бизнес, световна валута, нищо, което всъщност да е свързано със света на изкуството“, категоричен е той.

По думите на Рот за музеите, които нямат достатъчно средства, е по-трудно да вървят в крак с нарастващия пазар на изкуство.

Същевременно тази седмица двете най-големи аукционни къщи в света обявиха рекордни продажби за 2014 г. Christie's отчете 5,1 млрд. паунда (7,7 млрд. долара) от продажбата на изкуство, което е с 12% повече спрямо предходната година. Продажбите са стимулирани от онлайн търговията, която е нещо ново за аукционната къща.

Sotheby's заяви, че все още не е готова да разкрие данните за годишните си продажби, но сделките от търгове, без частните продажби, възлизат на 6 млрд. долара, или 18% повече спрямо година по-рано.

Клиентите от контентален Китай, Макао, Тайван и Хонконг са купили произведения на изкуството за повече от 1 млрд. долара.

Най-голям ръст има в продажбите на импресионистично и модерно изкуство – с 26,7% до 1,4 млрд. долара.

Рот твърди, че е невъзможно да се конкурира с най-големите играчи на пазара на изкуство, но ролята на музеите e да гледат на изкуството в дългосрочен план.

Рубини пък твърди, че пазарът на изкуство разполага с характеристики, предполагащи необходимостта от регулация. По думите му всичко изглежда красиво, но на пазара има много сенчести практики.

Според икономиста сред слабостите на арт пазара са търговията с вътрешна информация, манипулирането на цените чрез гаранции, предлагани от търговците, както и избягването на данъци чрез прехвърлянето на картини между фамилиите. Рубини смята, че една от причините пазарът на изкуство да е толкова силен в САЩ, е благоприятната данъчна политика в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още