IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски принц планира да дари 32 млрд. долара

Алуалид бин Талал не разкрива в какъв срок ще се случи това

14:26 | 02.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитският принц Алуалид бин Талал обеща да дари 32 млрд. долара през следващите години, пише Bloomberg.

Той не посочва срок, в който ще изпълни обещанието си, но сумата се равнява на цялото му наследство, твърди той. Милиардерът е 20-ият най-богат човек в света, като в момента притежава 30,5 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index.

Подаръкът ще бъде в полза на мюсюлманските и немюсюлманските страни, обясни Алуалид по време на пресконференция. Средствата ще бъдат използвани за работа в райони в различни области, включително междукултурно разбирателство, борба с болести, осигуряване на електрозахранване в отдалечени райони, изграждане на домове за сираци и училища, помощ при бедствия и други.

Откакто Бил Гейтс и Уорън Бъфет обявиха стартирането на кампанията Giving Pledge през 2010 г. около 200 души от цял свят обещаха да дарят повече от половината от състоянието си приживе или след смъртта си.

Гейтс и Бъфет, двамата най-богати американци, имат общо състояние в размер на 151 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Те са дарили повече от 46 мрлд. долара във Фондация Гейтс.

Принцът се надява, че дарението му ще изгради „един по-добър свят на толерантност, приемане, равноправие и възможности за всички“, обясни той.

Алуалид е най-богатият човек в Саудитска Арабия, а неговото състояние нарасна с 3,4 млрд. долара, или 12,7%, през тази година. Той твърди, че вече е дарил 3,5 млрд. долара през своя организация, която работи с тази на Бил и Мелинда Гейтс и The Carter Center. Средствата са предназначени за здравни грижи и контрол на епидемиите.

Новината няма да повлияe на нито една от инвестициите или на бъдещите проекти на Kingdom Holding, управляван от Алиуалид. Той притежава 95% дял от инвестиционната компания, чрез която има дялове в Citigroup и Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още